Ewa19 Posted November 8, 2014 Share Posted November 8, 2014 Czy nadają się ? zdj w załącznikach.żwir przeszedł test z octem i jest pozytywnyzamek (ceramiczny )był wyparzany i czyszczony szczotą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted November 8, 2014 Share Posted November 8, 2014 Od sztuczności typu zamek/grota/nurek puszczający bąbelki trzymamy się jak najdalej. Fakt, że są sprzedawane w sklepach zoologicznych nie świadczy o tym, że nie puszczają jakiegoś świństwa do wody. Zdecydowanie lepszym wyborem jest naturalny korzeń. Żwir strasznie gruby i chyba marmurowy - kupiłbym piach do piaskownic z atestem - nie ogranicza pod względem obsady, nie pomniejsza akwarium optycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted November 9, 2014 Share Posted November 9, 2014 nie pomniejsza akwarium optycznie. Ja bym powiedział, że właśnie żwir pomniejsza akwarium (przynajmniej na zdjęciach), piasek wręcz odwrotnie. Test z octem wskaże tobie tylko, czy na wierzchu jest węglan wapnia (czyli czy będzie utwardzać wodę). Nic więcej. Nie sprawdzi, czy nie będą się wydzielały inne substancje (takie jak szkodliwe pierwiastki) - tak dla dościenia, bo ostatnio czytam "kamień reagujący na ocet nie może być w akwarium."... może ale trzeba być świadomym dlaczego. Zależy też od ryb bo część woli mocno twardą wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted November 9, 2014 Share Posted November 9, 2014 kupiłbym piach do piaskownic z atestem - nie ogranicza pod względem obsady, nie pomniejsza akwarium optycznie. Ja bym powiedział, że właśnie żwir pomniejsza akwarium (przynajmniej na zdjęciach), piasek wręcz odwrotnie. "Masło maślane" Adamu. Napisałeś to samo co Miniu, tylko że w odwrotnej kolejności Czytaj ze zrozumieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewa19 Posted November 9, 2014 Author Share Posted November 9, 2014 Zamek odkupiłam od jakiegoś faceta , on miał go w akwarium , widać że jest zużyty , nie mogę go mieć w akwarium ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 nie mogę go mieć w akwarium ? Jeśli chcesz mieć akwarium, które będzie cieszyć Twoje oko i nie tylko, to nie. Lepiej jest, tak jak pisze Miniu, fajny korzeń i do tego sporo roślin. Akwarium tak udekorowane wygląda na bardziej naturalne. Wszelkiego rodzaju sztuczności negatywnie wpływają na zachowanie ryb,stres a także choroby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewa19 Posted November 11, 2014 Author Share Posted November 11, 2014 (edited) Okej szukam dalej . Ojciec mojej koleżnki miał akwarium i mam zamiar od niego kupić korzeń i coś ze skały wulkanicznej. Kupiłam także żywe roślinki. Czy to będzie dobre i naturalne ? Czy 15 zł za sztukę to dobra cena ? Edited November 14, 2014 by Luna Dbaj o pisownię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted November 11, 2014 Share Posted November 11, 2014 Korzeń bardzo fajny, skałka może kaleczyć ryby, ona raczej odpada. Cena dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewa19 Posted November 11, 2014 Author Share Posted November 11, 2014 (edited) Ok dzięki, wezmę korzeń . Edited November 11, 2014 by andy102 Dbaj o pisownię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted November 13, 2014 Share Posted November 13, 2014 (edited) Skałka może kaleczyć ryby wiesz, rybom też trzeba selekcji naturalnej, ale ty raczej nożem sam się nie kaleczysz, więc nie uznawaj z góry, tak czy inaczej ta skałka jest dziwna. Edited November 14, 2014 by Luna Tak dziwna, jak Twój strach przed Alt-em... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts