Jump to content

schemat bimbrowni

aleksandrakoloczek
 Share

Recommended Posts

Witam

Kupiłam takiego gotowca do bimbrowni.

Skład :

dyfuzor

licznik

zawór zwrotny

regulator bąbelków

Problem polega na tym , że nie wiem co ma być w wodzie a co nie. Bo na nie których zdj. w liczniku jest woda. załączam zdjęcie mojego zestawu.

Bardzo proszę o pomoc jak to ma prawidłowo wyglądać i co ma znajdywać się w akwa a co po za nim.

Proszę o pomoc

post-21682-0-51347500-1414435397_thumb.jpg

Edited by darekbart

dyfuzor

To wkładasz do akwarium, przy samym dnie, a drugi koniec podłączasz do butelki(filtra)

licznik

To zalewasz wodą do połowy, lub w 1/3

regulator bąbelków

Przy bimbrowni to nie będzie Ci potrzebne, ale skoro jest, to odkręć to na max.

Jaśniej się nie da.

A  zawór zwrotny? Gdzie go podpiąć? Tak jak zrobiłam na zdjęciu? i potem wężyk idzie do butli  z wodą?

Czy tak jak mam na zdjęciu jest dobrze?

Czy zaworek umieszczony ma być białą czy czarną stroną w kierunku akwa?Czy to obojętne?

Edited by aleksandrakoloczek

Tak, tylko upewnij się, czy zaworek przeciw zwrotny jest prawidłowo podłączony.On jest "jednokierunkowy", powinna być na nim strzałka informująca o jego kierunku.

Mam pecha bo nie mam strzałeczki. Jedna strona zakończona czarnym plastikiem, druga przeźroczysta. Od strony Przeźroczystej znajduje się sprężynka idąca w stronę czarnej części.

Witam

Schemat się udał. Wszystko szczelne. Jednak efekt mam trochę marny. Idzie 1 kropla na 2 sekundy, co w efekcie całkowicie brak tej pięknej mgiełki z mojego kółeczka lipowego. Trzeba się napracować aby coś zobaczyć. Czy jest to efekt zbyt mało produkowanych bąblów?   

No tu mam mały problem dokładnie proporcji nie znam, ale... działa już jak w zegarku. Jeden bąbelek na sekundę. Proporcje chyba ustalę następnym razem.

Na oko mam 1L wody, około  300g cukru,nie całe pół kostki drożdży.(to chyba ok 45g). Na razie  idzie jak w zegarku. Zobaczymy jak długo. Za wcześnie spanikowałam, na początku wolno szło a potem się rozpędziło.

• 3 weeks later...