aleksandrakoloczek Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 (edited) Witam Kupiłam takiego gotowca do bimbrowni. Skład : dyfuzor licznik zawór zwrotny regulator bąbelków Problem polega na tym , że nie wiem co ma być w wodzie a co nie. Bo na nie których zdj. w liczniku jest woda. załączam zdjęcie mojego zestawu. Bardzo proszę o pomoc jak to ma prawidłowo wyglądać i co ma znajdywać się w akwa a co po za nim. Proszę o pomoc Edited October 27, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 dyfuzor To wkładasz do akwarium, przy samym dnie, a drugi koniec podłączasz do butelki(filtra) licznik To zalewasz wodą do połowy, lub w 1/3 regulator bąbelków Przy bimbrowni to nie będzie Ci potrzebne, ale skoro jest, to odkręć to na max. Jaśniej się nie da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksandrakoloczek Posted October 27, 2014 Author Share Posted October 27, 2014 (edited) A zawór zwrotny? Gdzie go podpiąć? Tak jak zrobiłam na zdjęciu? i potem wężyk idzie do butli z wodą? Czy tak jak mam na zdjęciu jest dobrze? Czy zaworek umieszczony ma być białą czy czarną stroną w kierunku akwa?Czy to obojętne? Edited October 27, 2014 by aleksandrakoloczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 Tak, tylko upewnij się, czy zaworek przeciwzwrotny jest prawidłowo podłączony.On jest "jednokierunkowy", powinna być na nim strzałka informująca o jego kierunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksandrakoloczek Posted October 27, 2014 Author Share Posted October 27, 2014 Tak, tylko upewnij się, czy zaworek przeciw zwrotny jest prawidłowo podłączony.On jest "jednokierunkowy", powinna być na nim strzałka informująca o jego kierunku. Mam pecha bo nie mam strzałeczki. Jedna strona zakończona czarnym plastikiem, druga przeźroczysta. Od strony Przeźroczystej znajduje się sprężynka idąca w stronę czarnej części. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 Mam pecha bo nie mam strzałeczki Można to sprawdzić, dmuchając w zawór. Strona w która będzie szło powietrze, nadaje kierunek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksandrakoloczek Posted October 27, 2014 Author Share Posted October 27, 2014 Sprawdzone. Teraz już wiem. Ok . Na razie proszę o nie zamykanie jeszcze tego tematu. Jutro zabieram się do dzieła. Jakby coś mi nie szło to chcę zadać parę pytań. Dzięki Darku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksandrakoloczek Posted October 29, 2014 Author Share Posted October 29, 2014 Witam Schemat się udał. Wszystko szczelne. Jednak efekt mam trochę marny. Idzie 1 kropla na 2 sekundy, co w efekcie całkowicie brak tej pięknej mgiełki z mojego kółeczka lipowego. Trzeba się napracować aby coś zobaczyć. Czy jest to efekt zbyt mało produkowanych bąblów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted October 29, 2014 Share Posted October 29, 2014 Kiedy, i w jakich dokładnie proporcjach zrobiłaś "zacier"? Być może jeszcze nie zaczął pracować pełną parą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksandrakoloczek Posted October 29, 2014 Author Share Posted October 29, 2014 No tu mam mały problem dokładnie proporcji nie znam, ale... działa już jak w zegarku. Jeden bąbelek na sekundę. Proporcje chyba ustalę następnym razem. Na oko mam 1L wody, około 300g cukru,nie całe pół kostki drożdży.(to chyba ok 45g). Na razie idzie jak w zegarku. Zobaczymy jak długo. Za wcześnie spanikowałam, na początku wolno szło a potem się rozpędziło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted October 29, 2014 Share Posted October 29, 2014 Uważaj...przy takich proporcjach może być nie za wesoło jak na taki litraż. Kontroluj poziom co2, a na noc najlepiej odłącz. To ci się jeszcze rozbuja. Kolejnym razem zrób z 0.5l wody, szklankę cukru, i 5g drożdży, teraz dałaś dużo za dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksandrakoloczek Posted November 2, 2014 Author Share Posted November 2, 2014 Uważaj...przy takich proporcjach może być nie za wesoło jak na taki litraż. Kontroluj poziom co2, a na noc najlepiej odłącz. To ci się jeszcze rozbuja. Kolejnym razem zrób z 0.5l wody, szklankę cukru, i 5g drożdży, teraz dałaś dużo za dużo. Do litrowych butelek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted November 2, 2014 Share Posted November 2, 2014 Mogą być litrowe i półtora litrowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Czym bliżej dyfuzor tafli wody, tym mniej gazu rozpuści się w niej. Tak więc i możesz zostawić 24h/dobę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts