monteki_5 Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Witam proszę o identyfikację rybki, z tego co znajduję w necie jedne zdjęcie tej ryby przedstawia zmienniaka plamiastego inne ze to odmiana miecznika hellera co wydaj sie absurdalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Mieczyk.Masz zupę rybną... Poczytaj forum i pomyśl nad zmianą obsady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Dodam że jest to odmiana barwna wagtail. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monteki_5 Posted August 31, 2014 Author Share Posted August 31, 2014 Mieczyk. Masz zupę rybną... Poczytaj forum i pomyśl nad zmianą obsady. Wiem, właśnie miałem o to pytać ale w odpowiednim dziale. Dzięki za indentyfikację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margin Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Mieczyk. Masz zupę rybną... Poczytaj forum i pomyśl nad zmianą obsady. Przepraszam Pley, ale po czym poznajesz, że to mieczyk ? Dla mnie nie jest to tak oczywiste, ale ja się pewnie nie znam tak dobrze. Jednak moim zdaniem, to zmienniak plamisty tzw. płomyk. O taki, jak na tym zdjęciu : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Ponieważ zmienniak plamisty ma bardziej krępe ciało.A Twoja ryba ma proporcje zmienniaka wielobarwnego, ale ten nie występuje w takiej kolorystyce tak więc musi to być młody mieczyk .Ale uwaga. Bierzcie pod uwagę, że Mieczyk (X. helleri), i Zmienniaki (X. variatus i X. maculatus) to ryby należące do tego samego rodzaju. Krzyżówki pomiędzy tymi gatunkami są możliwe i praktykowane od wielu, wielu lat. Wiele ryb w ( nadal mówimy o rodzaju Xiphophorus) handlu to po prostu bastardy, a nazywanie ich mieczykami czy platkami jest mocno umowne .Oczywiście mogę się mylić- zdjęcie jest kiepskie,a ryba w rzeczywistości może mieć trochę inną budowę ciała. Ja na chwile obecną uważam, że to mieczyk . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pingwin60 Posted January 8, 2015 Share Posted January 8, 2015 Mieczyk, identyczne mam w swojej 240L. Po dorosłych i samcach widać zdecydowanie różnicę pomiędzy nimi zmienniakami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts