rainbow Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 Przedstawiam swój baniaczek , wymiary 120x50x40. Podłoże - piasek. Filtracja - fan3 Oświetlenie - 3 x 15w 6500k Nawozy - carbo ferro makro aqua art Rośliny - wąkrotka białogłowa , sagitaria , mikrozoria , valisaneria , lileopsis , anubiasy ,kryptokoryny , gałęzatki , rogatek , żabiennice , nadwódka trójkwiatowa , paproć wodna , mchy. Z racji słabego oświetlenia - tylko małowymagające gatunki roślin. Obsada - neony innesa , endlerki , otoski , krewetki. Aktualnie zbiornik czeka na nową belkę oświetleniową , narazie nic z roślin nie będzie dodane . Co do podłoża pierwszy raz połączyłam z rośłinami i powiem że bardzo dobrze rosną w piasku , mimo że mają mało światła. Endlerków było 5 szt zrobiło się kilkadziesiąt cały czas na wydaniu. Większych ryb nie przewiduję , bardziej nastawiam się na roślinność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 Duże ryby zdecydowanie nie były tak fajne jak te małe z roślinami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 Przyjemny baniaczek, dość jednak rzadko widzę tutaj tak duże akwaria z tak małą (w sensie wielkości ryb) obsadą Dodatkowa belka z oświetleniem na pewno wyjdzie na plus. Obsada - neony innesa , endlerki , otoski , krewetki. Ja tam jeszcze widzę jakieś niedobitki razborki a nawet jednego zwinnika jarzeńca- dobrze widzę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Anioł Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 Chyba dobrze widzisz. Bo i ja to widzę a dziś byłem u okulisty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted July 16, 2014 Author Share Posted July 16, 2014 Jarzeńców nie ma , było kiedyś stadko razbory i tak zostało 9szt. W efekcie końcowym ma ich nie być . Jeszcze jest kilka jakiś - nie wiem jak się nazywają coś jak neon ale z złotym pasem.... Ogólnie jest zamieszanie z gatunkami - wygląda to tak jakby kilka małych stad. Mniej więcej ilościowo : 20 neon innesa 9 rasbora 9 neonowe z złotym pasem 15 otosków xx endlerki Helenki krewetki aaa i 2 platki Jakoś to musze uporządkować , na razie nie mam pomysłów . Z czasem coś wykombinuję. Będę się kierować w stronę neonów innesa albo nie wiem ... Na pewno coś małego i stado. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 (edited) Będę się kierować w stronę neonów innesa albo nie wiem ... Na pewno coś małego i stado. Może kierunek - typowe BW, takie jak w naturze Inessa? Edited July 16, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pewker Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 (edited) Jarzeńców nie ma , było kiedyś stadko razbory i tak zostało 9szt. W efekcie końcowym ma ich nie być . Jeszcze jest kilka jakiś - nie wiem jak się nazywają coś jak neon ale z złotym pasem.... Na 6 zdjęciu(na którymś niżej też, ale na 6 są wyraźnie widoczne wszystkie cechy) na 100% widzę pośrodku jarzeńca, obok chyba też, nie da się ich z czymś pomylić, mam je od dwóch lat w baniaku, chyba nic nie wygląda aż tak identycznie. Chyba są zestresowane lub coś im nie pasuje bo są bardziej pomarańczowe niż czerwone, A baniak ładny, chociaż jak dla mnie troszkę za płasko, brakuje czegoś co przykułoby wzrok i dodało głębi. Edited July 16, 2014 by Pewker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted July 16, 2014 Author Share Posted July 16, 2014 Ta rybka jest podobna do jarzeńca , no nie wiem . Może ja się mylę ale jarzeńce chyba mają ładniejsze płetwy tak jak tu a te moje takie zwykłe płetwy bez znaczeń no i kolor jaby złoty a nie czerwień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pewker Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 (edited) Jedno z moich zdjęć: Jak widać- niektóre sztuki mają białe zakończenia płetw (ryba po lewo) a inne nie mają (dwie po prawo). W sklepach przeważnie widać sztuki blade, zaledwie jasno pomarańczowe(złote?) bo są zestresowane i warunki kompletnie nie te, takie też były moje przed i przez jakiś czas po wpuszczeniu. Sztuki bardziej okrągłe to przeważnie samice(ryba najbardziej widoczna u Ciebie na 6 zdjęciu to raczej samiczka), samce mają nieco bardziej opływowe kształty. Miałem dość okazji na zaobserwowanie które sztuki są ganiane podczas tarła . Edited July 16, 2014 by Pewker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted July 17, 2014 Author Share Posted July 17, 2014 Postaram się zrobić im lepsze zdjęcia ale na pierwszy rzut oka moje troche różnią się od twoich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted January 1, 2015 Author Share Posted January 1, 2015 Aktualizacja - lekka zmiana aranżacji . Obsada: 20 neon innesa 8 razbora klinowa 8 zwinnik jarzeniec 3 platki 2 zbrojnik niebieski krewetki Przed zmianą : Po zmianie : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam skalar Posted January 1, 2015 Share Posted January 1, 2015 Chyba w tej obsadzie jeszcze endlery są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts