adrian033 Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Witam w wolny wekeend chce zmienić podłoże ze żwiru na piasek o gramaturze 0,01 tylko jak to zrobić aby jak najmniej ucierpiało moje akwa? czy zostawić trochę starego podłoża np pod piaskiem tak z 2cm reszta pisaku około 4 cm naj lepiej zależało by mi na tym aby sie pozbyć zupełnie żwiru i wolał bym dać np 2cm ziemi ogrodniczej tylko nie wiem czy to może być zwykła ziemia z kwiaciarni ,czy trzeba ją płukać i tak dalej . Prosze o rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Najlepiej od razu wymienić całość, ziemia najzwyklejsza z ogrodniczego i nie trzeba jej płukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted April 9, 2014 Author Share Posted April 9, 2014 Ok to dam 2cm ziemi i 3cm piasku i będzie chyba ok Wysłane z mojego INSIGNIA 5 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 http://forum.superakwarium.pl/topic/35041-ziemia-w-akwarium-czyli-strach-ma-wielkie-oczy/ W tym temacie masz wszystko opisane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted April 13, 2014 Author Share Posted April 13, 2014 Witam zrobiłem to zmiana podłoża ale wiecie co mam strasznie mleczna wodę tzn białą jak mleko nie wiem czy to wina piasku i czy to osiądzie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 Płukałeś piasek?Wodę starą wlałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted April 13, 2014 Author Share Posted April 13, 2014 woda część starej cześć nowej odstanej ale teraz widze ,że to coś opada woda już się krystalizuje ale widać tą metność jeszcze może do jutra się ustabilizuje i bedzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 Być może za słabo wypłukałeś piasek, jeżeli to rzeczywiście od piasku to się nie martw, daj czas filtrowi a będzie dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 (edited) Woda kryształ ale nie pokoi mnie to że ziemia sie wydostala na piasek wygląda to nie ciekawie Wysłane z mojego INSIGNIA 5 przy użyciu Tapatalka Edited April 14, 2014 by adrian033 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 chce zmienić podłoże ze żwiru na piasek o gramaturze 0,01 Taki piasek jest za drobny do akwarium,ponieważ przy tak drobnej granulacji cyrkulacja wody w podłożu będzie mocno ograniczona,co może skutkować powstaniem beztlenowych stref gnilnych,a to z kolei może skutkować wydzielaniem się siarkowodoru,który jest śmiercionośny dla ryb. Do akwarium powinno się używać piasku o granulacji 0,5-1mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 Taki piasek jest za drobny do akwarium Ciekawe co na to ci wszyscy, którzy używają takiego piasku. Przy warstwie podłoża rzędu kilku centymetrów raczej mało prawdopodobne jest żeby powstały strefy beztlenowe. A nawet jeśli to będzie to idealne miejsce do rozwoju bakterii denitryfikacyjnych. Poza tym rośliny skutecznie doprowadzają tam tlen swoim systemem korzeniowym, nie wspominając o "kreciej" robocie ślimaków. I przy okazji, znasz jakieś akwarium w którym wystąpiło opisane przez Ciebie zjawisko? Bo ja nie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts