Coolfon1988 Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 Dane ; Akwarium 45 L (60/30/30) Filtr multikani 800 Napowietrzacz Grzałka Oświetlenie : świetlówka 13W 6500K , 2 żarówki 11w 6500 K Obsada : platki i krewetki redki Roślinność żywa Nawożenie - brak Chciałbym posłuchać waszych porad dotyczących mojego akwarium , najbardziej co do oświetlenia ,ewentualnie jakieś nawozy . Zastanawiam się nad butlą co2 flitus . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 Dużo za dużo platek. Nie utrzymasz stabilnego poziomu związków azotowych. Zostaw sobie 1+3 jednej formy barwnej, będzie ładniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 35W w 45-litrowym zbiorniku to zdecydowanie za dużo i nawet dla platek to solarium... Jeśli się mylę to proszę aby ktoś bardziej doświadczony mnie poprawił Zbiorniczek wygląda ładnie. Tylko szkoda, że w obsadzie tak gęsto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 Z wymiarów które podałeś wychodzi że to akwarium ma 54 litry. Przy tym oświetleniu daje to około 0,6W / litr co według mnie jest to wartość do przyjęcia. Zawsze przecież można część akwarium przyciemnić przez rośliny pływające. Co do samego akwarium to oprócz tego że jest za dużo ryb, to sam wystrój mi się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaT_e92 Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 W zasadzie to całkiem ładnie to wygląda ale 'butle' filtusa sobie daruj miałem taką i szczerze mówiąc to się do d.... ekhm wystawienie za okno nadaje.Lepiej zrobić własną bimbrownie albo uzbierać na profesjonalną butlę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 (edited) 35W w 45-litrowym zbiorniku to zdecydowanie za dużo i nawet dla platek to solarium... Jeśli się mylę to proszę aby ktoś bardziej doświadczony mnie poprawił Zbiorniczek wygląda ładnie. Tylko szkoda, że w obsadzie tak gęsto. Masz racje, 35 W to nawet w standardowym 112l jest skwar dla wielu ryb. Duże znaczenie ma wysokość baniaka, im wyższy tym słabiej razi w strefie gdzie pływają ryby. Faktycznie tych platek tu dużo ;p Edited March 1, 2014 by Bobix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted March 2, 2014 Share Posted March 2, 2014 Z wymiarów które podałeś wychodzi że to akwarium ma 54 litry. Owszem, wychodzi. Pod warunkiem, że rozmawiamy o prostopadłościanie Tutaj mamy do czynienia z profilem, stąd różnica w litrażu. Moim zdaniem też światła za dużo, to wina zdjęć czy zaczynasz mieć problemy z zielenicami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted March 2, 2014 Author Share Posted March 2, 2014 (edited) Tak to zielenice co tydzień czyszczę szybę nie wiem jak inaczej sobie z tym radzić Edited March 2, 2014 by ahr Pisownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted March 3, 2014 Share Posted March 3, 2014 Zielenice często występują przy nadmiarze światła i właśnie na to bym stawiał tutaj. Na początek zacznij od wyłączenia świetlówki, same żarówki to już 0,5W/l. Jeśli problem będzie nadal występował postaraj się manipulować czasem świecenia (ale nie schodź poniżej 6-7h). Masz trzy źródła światła w akwarium więc spora możliwość dopasowania mocy oraz miejsca jej dystrybucji tak aby i rybom, i roślinom, no i Tobie było lepiej. Pewnie pomoże też zmniejszenie obsady bo tak jak wcześniej zostało zauważone - jest przerybienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted March 3, 2014 Author Share Posted March 3, 2014 (edited) A co myślicie o żarówkach aquatica wartość 7100 k? Może zamiast jednego tornada taką wsadzić? Jeszcze widziałem 10000 k, ale to chyba nie do mojego akwarium. Reg. 6.1. /ahr/ Edited March 3, 2014 by ahr Pisownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts