Rychu Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 (edited) Tata przywiózł mi piasek rzeczny do cementu z budowy i mam pytanie czy się nada na podłoże? Test z octem przeszedł negatywnie więc osobiście nie mam zastrzeżeń Edit: Oczywiście chcę też wiedzieć czy dla kirysków będzie dobry? Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Edited January 24, 2014 by Rychu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Czasem piach może sie nie pienić, a i tak zatwardzać.Zalej piasek w szklance wodą demineralizowaną i zmierz parametry. Po 12h zmieszaj wodę i gdy zmętnienie osiądzie zmierz ponownie. Po kolejnych 12h powtórz czynność.Jeżeli twardości nie skoczą to możesz użyć do akwarium w którym z założenia ma być miększa woda . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted January 24, 2014 Author Share Posted January 24, 2014 Czasem piach może sie nie pienić, a i tak zatwardzać. Zalej piasek w szklance wodą demineralizowaną i zmierz parametry. Po 12h zmieszaj wodę i gdy zmętnienie osiądzie zmierz ponownie. Po kolejnych 12h powtórz czynność. Jeżeli twardości nie skoczą to możesz użyć do akwarium w którym z założenia ma być miększa woda . Wodę demineralizowaną mam zamiar kupić w przyszłym tygodniu (do soli ) razem z testami paskowymi jbl (na inne nie mam kasy na razie) więc dopiero to zrobię za tydzień. Dzięki za radę A co z kiryskami? Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Ciężko mi ocenić na podstawie tej fotki. Ale myślę, że powinien być ok.Przy okazji testowania piasku porób mu parę fotek w szklance. Jakieś makro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted January 24, 2014 Author Share Posted January 24, 2014 Mam opcje robienia zdj tylko telefonem Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregotsw Posted January 25, 2014 Share Posted January 25, 2014 Pamiętaj aby dobrze wypłukać ten piach, przydałby się wrzątek nawet, albo piec.(jeśli to faktycznie rzeczny, to może być tam sporo organicznego "syfu") Co do kirysków to zmierz może jaką(średnio) średnicę mają ziarna. Jeśli będzie poniżej 1mm to powinno się nadać. Fajny ciemny ten piach, naturalny. Jeśli wszystko będzie jak należy to kiryski będą miały frajdę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted January 25, 2014 Author Share Posted January 25, 2014 (edited) Nie ma strachu wypłukam go Piasek ma większe "kamyczki" o granulacji 2-4mm. Jest ich mało w stosunku do mniejszych o granulacji <1 mm. Mógłbym go w sumie pomieszać z piaskiem z akwarium o granulacji 1 mm. Mógłbym również zobaczyć czy jakieś sito znajdę. Mam piec gazowy, może być? A jeżeli tak to jaka temperatura? Edited January 25, 2014 by Rychu Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregotsw Posted January 25, 2014 Share Posted January 25, 2014 Jak większość ziaren stanowią te poniżej 1mm to nie musisz nic mieszać i przesiewać. Gdzieś czytałem, że 30 min w 200st.C, ale pewnie i 15min by wystarczyło. Trzeba po piecu dobrze wypłukać ten piach. Ciekawe jaki będzie miał kolor po tych zabiegach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted January 25, 2014 Author Share Posted January 25, 2014 A piec go normalnie na blasze do pieczenia? I czy może być wtedy mokry i nic się nie stanie? Ciekawe jaki będzie miał kolor po tych zabiegach Zobaczymy Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregotsw Posted January 25, 2014 Share Posted January 25, 2014 No może być na blasze do pieczenia. Na moje oko jak będzie mokry to po prostu woda odparuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted January 25, 2014 Author Share Posted January 25, 2014 (edited) Okej to jak wszystko zrobię razem z testami to się odezwę i fotki wrzucę Dziękuję za pomoc Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Edited January 25, 2014 by Rychu Link to comment Share on other sites More sharing options...
dancan Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Witam, co do granulacji to większe kamyczki z czasem i tak opadną na dno po odmulaniu. Uważam, że istotne jest również czy ten żwir jest ostry, nawet jeśli średnica będzie nieco większa niż 1mm ale będzie miał zaokrągloną powierzchnię to kiryski sobie poradzą. Ja bym go najpierw przepłukał, podsuszył i dopiero do pieca. Jeżeli dasz brudny i mokry żwir do pieca to organiczny brud Ci się upiecze a duża ilość wilgoci sprawi, że wyparzanie będzie mniej skuteczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted January 27, 2014 Author Share Posted January 27, 2014 Uważam, że istotne jest również czy ten żwir jest ostry To jest bardziej piasek Ja bym go najpierw przepłukał, podsuszył i dopiero do pieca. Najpierw wypłukałem, ale dałem jeszcze mokry do piekarnika więc nastawiłem ok. 225*C i "piekłem" ok. 30 min. Mam go jeszcze raz zamiar przepłukać jak wyschnie i sparzyć go wrzątkiem. W między czasie chciałem go jeszcze przez sito przecedzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Witam, co do granulacji to większe kamyczki z czasem i tak opadną na dno po odmulaniu. Taaa, jasne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted January 27, 2014 Author Share Posted January 27, 2014 Taaa, jasne...Właśnie, każdy wie że mniejsza granulacja zawsze prędzej czy później wyląduje pod większa. Prawa fizyki.Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted January 27, 2014 Author Share Posted January 27, 2014 Ojciec stwierdził że jednak lepiej będzie kupić piasek do piaskownic z obi. Więc całe czyszczenie na marne. Dzięki za pomoc. Do zamknięcia. Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 28, 2014 Share Posted January 28, 2014 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts