Kirysio123 Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 (edited) Witam! Zdecydowałem się na filtr hydroponiczny do mojego baniaka 96l. Czy pompa którą mam teraz w akwa (o filtr mi chodzi) który ma podnoszenie wody na 1.25m da radę podnieść wodę na wys ok 0,25 od tafli? Wg. producenta ma dać radę. Wymiary: dł.80 szer.25 wys.20 (cm). Szkło 3mm. I z jakiej rurki zrobić odpływ? Akwarium przykryję szkłem, pod hydroponiką założę oświetlenie led i świetlówki. Wszystko będzie założone na półce z desek sosnowych o grubośći 1.2cm, półka będzie ok 10-20cm nad krawędzią akwa. Edited November 21, 2013 by Kirysio123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 22, 2013 Author Share Posted November 22, 2013 No dziś po szkole zrobiłem półkę pod hydroponike. Fotka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 No, do szlifowania to się nie przyłożyłeś. i nie wiem czy dobrze zrozumiałem - ta "półka" ma stać na szybie nakrywającej akwarium a na niej hydroponika? Czy jak? Słabo coś widzę tę konstrukcję... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 22, 2013 Author Share Posted November 22, 2013 (edited) No co do szlifowania to już wszystko wyszlifowałem. Półkę założę na stalowych hakach na ścianie, a przód przyczepię łańcuchami do ściany. Tak jak na rys. pod postem. Fote zrobię jutro ok. 14-15 wtedy już będę miał założoną nad akwa. Edit:Półeczka została pomalowana, tylko ją teraz zawiesić. Edit:Przymiarka półki... Edited November 23, 2013 by Kirysio123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Elliot. Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 (edited) Dokładnie taka sama hydroponika chodziła mi po głowie, będę śledził relacje bo jestem bardzo ciekawy efektu końcowego, powodzenia. Edited November 24, 2013 by .Elliot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 (edited) No jutro półkę założę na stałe bo wczoraj nie miałem łańcuchów i jeszcze po malowaniu śmierdziała, a ja w pokoju gdzie mam akwa śpię... A co do koryta hydroponiki jeszcze nie zamówiłem szyb,silikonu i rurek itp. to jeszcze jakieś 2 tyg. i może odpalę hydroponikę. Jak na razie wszystko idzie po mojej myśli ... Edit:Na razie zrobię koryto hydroponiki z doniczki 80cm, sprawdzę czy filtr będzie się dobrze sprawował... Edit:Jutro może kupię wszystkie potrzebne materiały i wszystko poskładam w jedną całość, tylko jest jedno 'ale'. A mianowicie jakie roślinki w to wsadzić? Czy sałata będzie rosła? Jeżeli tak to będę miał sałatę do obiadu w środku zimy... A może jakaś paproć? Podpowiedzcie co w tym będzie rosło... Edited November 24, 2013 by Kirysio123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomason Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Żeby spełniało to rolę, muszą to być rosliny szybkorosnące. Proponowałbym zielistkę, pnacza typu epipremnum, draceny, skrzydlokwiat. Wszystko zależy jeszcze od ilości swiatla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 25, 2013 Author Share Posted November 25, 2013 (edited) A co do światła, w słoneczny dzień taki jak dziś będą miały go pod dostatkiem... Koryto hydroponiki już skończone wszystko działa i nie cieknie (co najważniejsze),jeszcze tylko keramzyt i roślinki... Tylko mam jedno zastrzeżenie, a mianowicie troszkę głośna praca, woda spływająca z koryta "szumi". I jeszcze wygląd, może nie wygląda jak filtry super wypasione, to nie BMW. Filtr ma być przede wszystkim skuteczny... A i jeszcze jedno gdy będzie słoneczny dzień woda będzie się grzała, ponieważ doniczka ma ciemny odcień. (dlatego kupiłem brązową) Fotka już zalanego i pracującego filtra: Koszta: -Wąż gumowy filtr-doniczka 2zł (jest to wąż do wina nie akwarystyczny) -Rurka spustowa giętka 8zł -Łączenie (to co wodę z koryta wylewa do rurki) (po lewej) za free, ale koszt ok 8zł -Doniczka 80cm. 10zł -Półka (nie wiem ile wszystko miałem w domu) ale ok.20-30zł -Haki do półki (miałem w domu) ale koszt ok.4-5zł Ps:Ta łyżeczka to do karmienia ryb, nie mam zamiaru ich jeść... Edit:Patrzyłem wczoraj na grzałkę przez godzinę, ani razu się nie włączyła. Miałem racje że się będzie grzała, termometr wskazywał równo 24,5C a grzałka jest ustawiona na 24... Edited November 26, 2013 by Kirysio123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 26, 2013 Author Share Posted November 26, 2013 Keramzyt wsypany, roślinki rosną... Odezwę się za miesiąc i wrzucę fote... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipolit Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 Miesiąc powoli mija, a mnie ciekawi praca hydroponiki. Głównie kwestia szumu wody - kiedy próbowałem to zrobić, przy wlocie do rurki wylotowej hałasowała strasznie. Skończyło się na tym, że moja hydroponika jest zanurzona kilka cm w wodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted December 28, 2013 Author Share Posted December 28, 2013 Moim zdaniem jest skuteczna poza tym że muszę dolewać pół litra wody dziennie, ale to jak podlewanie kwatków. Szum jest ale się już do niego przezwyczaiłem... Roślinki rosną jak szalone tylko ich jest troszkę mało... Nie mam w całej hydroponice keramzytu, w 1/5 jest trochę ceramiki i szyszki olchowe, a reszta to keramzyt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kielas Posted January 1, 2014 Share Posted January 1, 2014 Ciekawy pomysł. Jakie wsadziłeś tam roślinki? I może wrzuciłbyś jakieś zdjęcia pokazujące szczegóły budowy tego filtra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted January 3, 2014 Author Share Posted January 3, 2014 (edited) Zdjęcia proszę bardzo. Roślinki nie wiem jakie mam wsadzone , jakie miałem to wsadziłem. I jeszcze mam zamiar trochę wsadzić bo mam bardzo mało. Budowę ma bardzo prostą, przy okazji wymyśliłem w miarę dobry dyfuzor , woda grawitacyjnie wężykiem 6mm spływa do akwa i łączy się z co2, bąble są dosyć małe więc sporo Co2 zostaje w wodzie. I spływ do akwarium... może zrobię go z szyby. Rysunek wyjaśni działanie systemu. Fotka: Edited January 4, 2014 by Kirysio123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted January 4, 2014 Share Posted January 4, 2014 Lepiej te CO2 dać bezpośrednio do akwa, według mnie. Sporo tracisz, bo mała ilość wody w ciągłym ruchu wytraca CO2. To nie jest reaktor, z którego nie ma ujścia. W kwiaciarni powinieneś dostać skrzydłokwiat, dobrze rośnie w hydroponice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted January 5, 2014 Author Share Posted January 5, 2014 Właśnie leci prosto do akwa... ,a co do reaktora... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted February 7, 2014 Author Share Posted February 7, 2014 (edited) Jednak z hydroponiki zrezygnowałem, rośliny troszkę podupadły. Reaktor zrobiony. Edited February 7, 2014 by Kirysio123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts