p.Agassiza Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Cześć Jak w temacie. Co lepiej pływa w stadzie? Chodzi mi o to ,że lubię widok stada przemykającego ze strony na stronę. Ewentualnie ile sztuk. Co do akwarium to oświetlenie mam standardowe. Jest to LT z piaskiem na dnie ze względu na pielęgnczki. W akwarium pływają na_razie 4 kosiarki jeszcze z poprzedniego aranżu,a planuję jeszcze harem 1+2 p.Agassiza i później może z 10 kirysków karłowatych/pigmejskich. Jakie stadko ewentualnie? Jak nie te z podpisu u góry to jakie byle nie trudno dostępne i nie za drogie. Bystrzyki barwne mam po 4 zł,a Neony są po 2zł. Z góry dzięki pozdro. Dbaj o pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczuchex Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Innesa "za młodu" trzymały się u mnie w kupie i tak właśnie pływały ale po kilku miesiącach im przeszło i teraz każdy sobie rzepkę skrobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibon2008 Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Polecam Zwinnika Blehera ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bora Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Nie wiem czy Neony muszą mieć bardzo liczną gromadkę żeby tworzyły stado, ale przy 20 sztukach na akwarium 100 litrowe, żadnego stada nie widzę. No dobra, stado widzę przez chwileczkę jak karmie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Musi być większa rybcia w akwa od nich to będą w ławicy pływać. "Ławicowość" bierze się z poczucia zagrożenia, albo jak kto woli żeby wyzwolić poczucie bezpieczeństwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bora Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 U mnie pływa dość duży samiec Kakadu i jakoś Neony sobie z tego nic nie robią, niby samiec nie raz lubi pogonić jakiegoś Neona ale jakoś Neony sobie z tego nic nie robią Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Słaby ten twój samiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bora Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 No całkiem możliwe " rodziny się nie wybiera " Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Moje czerwone widzę kilka razy na dzień w ładnej dość ławicy. Za towarzystwo mają spore skalary, więc może to jakoś działa. Jednak generalnie pływają jak chcą, chociaż całkiem blisko siebie i nie pojedynczo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted November 15, 2013 Author Share Posted November 15, 2013 (edited) Aha dzięki. Zastanawiałem się nad bleherami chociaż cena siedem zeta trochę duża. Ile by pasowało? 1+2 Agassiza(45zł)+4 kosiarki(0zł haha) +7x.......ile? Dzięki z góry. No wiecie trudno wyżyć z kieszonkowego akwaryście hahah ;-) Zawsze jak nie urok to sr..... Blehery fajne. Edited November 15, 2013 by p.Agassiza Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapio0987 Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Znam twój ból kieszonkowe ciężka sprawa.Ładne ryby to bystrzyki weź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 Ja już zdecydowany na blehera tylko ile ich? Skłoniły mnie do tego filmiki z you tyba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Żeby jakiś ładny efekt był, to z 15 sztuk by się przydało kupić. A tak w ogóle, to jak duże, a raczej długie masz akwarium? Jeśli poniżej 100 cm, to odpuść sobie te ryby. One bardzo lubią pływać przez całą długość baniaka i w zbyt krótkim akwarium stadko tych zwinników wygląda jak kiwający się niedźwiedź z chorobą sierocą wciśnięty do za małej klatki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 180l (100cm dł.) Już nie chcę zakładać nowego tematu więc tu zapytam. Akwarium to założyłem tydzień temu. Podłoże nowe płukane,a pod nim ziemia z ogrodu wymieszana z ziemią torfową. Nie czyściłem filtra kubełkowego(na drugi dzień woda szkło :shock: ),a także nie czyściłem wew. filtra. Wpuściłem zaraz tego samego dnia 4 kosiarki,bo nie miałem gdzie je trzymać. Mają się bardzo dobrze. Już drugiego dnia wyglądały normalnie,a także jadły. Jadę za godzinę do sklepu i teraz pytanie,czy mogę kupić i dziś wpuścić 1+2 Agassiza i 10xZwinnik? Może lepiej dziś zwinniki,a za dwa tyg. Agassizy? Zwinniki może dokupię kiedyś,ale chcę to na_razie zobaczyć jak wszystko będzie współgrać. Dodam,że mam dość dużo roślin,wrzuciłem dwa dni temu liście,a także mam tam parę patyków. Z góry dzięki i pozdro. Dbaj o pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Badaj parametry, ja bym jeszcze odczekał bo jednak szkoda żywych stworzeń na doświadczenia. W ogóle to jeśli jesteś z Mazowsza to mogę Ci po taniości odstąpić 16 sztuk neona. Zmieniam ławicę na płaskoboki Kapitalne rybska! I widać je w zbiorniku Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 Dzięki wielkie,ale ja z pomorza. Zrezygnowałem z zakupu. Kupię dopiero za dwa tyg. Zdrowie ryb najważniejsze. Ale już wiem jaka obsada. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts