Stanek Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Czy ślimaki chorują? Jeden z moich ślimaków nie zmieniał pozycji przez kilka dni. Leżał schowany w muszli tak jakby na plecach ( wejściem do muszli w górę. Dziś zauważyłem, że kolejny się dziwnie wyginał, a teraz leży w podobny sposób. Parametry wody wszystkie w normie, u rybek nie zauważyłem dziwnego zachowania ani śladów żadnej choroby. Jeśli ktoś spotkał się z czymś podobnym proszą o radę. Dzieki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagatek Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Jakie ślimaki ,ja miałam brotie i póki ich nie przewróciłam to same tego nie zrobiły . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanek Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 Niestety nie znam nazwy. Żółty, okrągły, ok 2,5cm średnicy. Mam je ok pół roku i wszystko było ok. Nic nowego nie trafiło do akwarium przez jakieś 3 miesiące ( mam na myśli ryby, roślin czy dekoracje). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagatek Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 No a co z tym pierwszym ,zdechł?. Może i zdychają ,w takim razie nie mam pojęcia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Pewnie ampularia żółta. Przewróć ją z powrotem tak by mogła wyjść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanek Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 Pierwszy nie dawał znaków życia przez 4 dni więc go wywaliłem. Drugi daje znaki życia więc go odwrócę i zobaczymy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 W niskiej temperaturze to normalne, że ampularie są mniej aktywne, może u Ciebie ostatnio z jakichś powodów spadła temperatura, np. przy większej podmiance. Może coś lałeś ostatnio do wody? Jakąś chemie. Wcale nie jest powiedziane, że zdechły. Mają otwarte "klapki" ? Jak uchylone to mogą być nieżywe, ale warto sprawdzić zapach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanek Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 Temperatura wody 26 stopni, do podmiany użyłem odstanej wody ok 18 stopni. Ten pierwszy miał klapkę zamkniętą. Wywaliłem go podczas podmiany wody ( nie śmierdział). Drugiego przewróciłem jak poradził "seriousspl"... i śmiga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 Temperatura wody 26 stopni, do podmiany użyłem odstanej wody ok 18 stopni Masz odpowiedź. Po ochłodzeniu " zamknęły się w sobie" Ten pierwszy miał klapkę zamkniętą. Wywaliłem go podczas podmiany wody ( nie śmierdział). Najprawdopodobniej wyrzuciłeś żywą ampule Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanek Posted October 29, 2013 Author Share Posted October 29, 2013 Jak już pisałem wcześniej, pierwszy ślimak przestał się ruszać 4 dni przed podmianą więc to nie zimna woda go zabiła/ uśpiła. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Nauczka na przyszłość tylko szkoda ślimaczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts