Jump to content

Ślimaki

Stanek
 Share

Recommended Posts

Czy ślimaki chorują? Jeden z moich ślimaków nie zmieniał pozycji przez kilka dni. Leżał schowany w muszli tak jakby na plecach ( wejściem do muszli w górę. Dziś zauważyłem, że kolejny się dziwnie wyginał, a teraz leży w podobny sposób. Parametry wody wszystkie w normie, u rybek nie zauważyłem dziwnego zachowania ani śladów żadnej choroby. Jeśli ktoś spotkał się z czymś podobnym proszą o radę. Dzieki.

Niestety nie znam nazwy. Żółty, okrągły, ok 2,5cm średnicy. Mam je ok pół roku i wszystko było ok. Nic nowego nie trafiło do akwarium przez jakieś 3 miesiące ( mam na myśli ryby, roślin czy dekoracje).

W niskiej temperaturze to normalne, że ampularie są mniej aktywne, może u Ciebie ostatnio z jakichś powodów spadła temperatura, np. przy większej podmiance.

Może coś lałeś ostatnio do wody? Jakąś chemie.

Wcale nie jest powiedziane, że zdechły.

Mają otwarte "klapki" ? Jak uchylone to mogą być nieżywe, ale warto sprawdzić zapach.

Temperatura wody 26 stopni, do podmiany użyłem odstanej wody ok 18 stopni. Ten pierwszy miał klapkę zamkniętą. Wywaliłem go podczas podmiany wody ( nie śmierdział). Drugiego przewróciłem jak poradził "seriousspl"... i śmiga :)

Temperatura wody 26 stopni, do podmiany użyłem odstanej wody ok 18 stopni

Masz odpowiedź. Po ochłodzeniu " zamknęły się w sobie"

Ten pierwszy miał klapkę zamkniętą. Wywaliłem go podczas podmiany wody ( nie śmierdział).

Najprawdopodobniej wyrzuciłeś żywą ampule :(

Jak już pisałem wcześniej, pierwszy ślimak przestał się ruszać 4 dni przed podmianą więc to nie zimna woda go zabiła/ uśpiła. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Nauczka na przyszłość :) tylko szkoda ślimaczka :(