Jump to content

Mleczna woda w akwarium


damianzgierz
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie, mam taką "mleczną" wodę w akwarium. Jak się patrzy na akwarium to nie widać tylnej szyby. Od czego może być taka woda, i co zrobić żeby była klarowna?

Akwarium 112l

Filtr aquael turbo 1500 gąbka+ceramika

Podłoże-piasek

Obsada: 1+3 molinezja, 1+4 płatka, gupiki green tiger(dokładnie niewiem ile ale około 25, samice i samce), 7 kiryskow panda, 6 kiryskow czarnych,

Karmie dwa razy dziennie, rano suchym, wieczorem mrożoną larwa wodzienia

Oświetlenie ok. 10h dziennie 2x18w grolux i juwel day light, 1x24w aquastar

Akwarium gęsto obsadzone roślinami(ok. 80% dna)

Link to comment
Share on other sites

Tak filtr chodzi 24/7 i czyszczę go co około miesiąc w wodzie oddanej z akwarium plukam gąbkę. No ale po kolei tak jak chcieliscie:

 

1. Problem już znacie, dodaje zdjęcia

2. Standardowy zbiornik 112 profil

3. Światło: 2x18W T8 (sylvania grolux, juwel day light), 1x24 T5 (sylvania aquastar) świecą ok. 10-11 godzin dziennie

4. Zbiornik funkcjonuje około pół roku, restartowany ostatnio jakieś 3 miesiące temu

5. Podmiany co tydzień około 20%, chyba że jest wysokie no3 to zbijam wymianami po około 10% co 2-3dni(podmieniam zwykla kranowka), z parametrów tylko ph-7, 5. Gh-12, no3-40mg/l, po4-1, 5mg/l

6. Nie używam żadnych preparatów

7. Nie używam lampy uv

8. W akwarium grzebie tylko czasami przy podmianach(przesadzanie roslin), odmulam dno przy każdej podmianie

9. Temp. 26-27* niemam grzalki wogóle bo w nocy jest taką samą temp jak w dzień

10. Z nawozów to tylko sporadycznie węgiel w płynie co 3-4 dni

11. Nie posiadam zestawu co2

12. Obsada: wymieniłem w pierwszym poście, rybki w dobrej kondycji, przez ostatnie 2 miesiące zdechła mi tylko jedna molinezja

13. Z nazw roslin znam tylko : anubiasy, wakrotka, limnofilia, echinodorus, galezatka, rotala i trzech nazw nie znam, przesadzam rzadko, przecina tylko limnofilie narazie

14. Podłoże to piasek + kulki GT

15. Filtr aquael turbo 1500, gąbka+ceramika, chodzi non stop, myje gąbka co około miesiąc w wodzie z akwarium,

16. Karmie dwa razy dziennie, rano suchy pokarm( tropical bio vit, czasami ovo vit, ichtio vit, tropical, czasami spirulina w platkach), wieczorem mrożoną larwe wodzienia i mrożoną artemie (tak żeby ryby zjadły w około 2minuty)

post-15455-0-14699700-1381999592_thumb.jpg

post-15455-0-20716100-1381999645_thumb.jpg

post-15455-0-60252300-1381999765_thumb.jpg

post-15455-0-93786200-1381999816_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ciężko cokolwiek powiedzieć.

Niby wszystko jest ok.

Odłącz powietrze od filtra, sam ruch tafli wody wystarczy.

Filtr czyść dopiero jak zauważysz, że spadł Ci przepływ (samą gąbkę).

Dawno czyściłeś filtr?

 

 

no3-40mg/l

Trochę za wysoko w stosunku do fosforu może to być zaczątek "zielonej wody".

Testy na NO2, NH3/NH4 ?

Tylko to mi przychodzi aktualnie do głowy

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zgaś światło, wyłącz filtr, świeć latarką i zobacz czy ruszają się takie białe małe pkt...?

Może to atak pierwotniaków... trudno po tych zdjęciach powiedzieć .

Ja odstawiłem węgiel ,wprowadziłem bakterie ( w ampułkach szklanych) oraz od kolegi z filtra.

Filtr na maksa, aż przejdzie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...