rozi Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 (edited) Witam. Ile kg potrzeba grysu bazaltowego i podłoża do baniaka 240l. Edited July 18, 2013 by Gagatek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dada391 Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Sądze że do akwa 240l ponad 30kg żeby fajnie wyglądało:-)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damilio Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Długość razy szerokość razy wysokość (warstwa żwiru) dziel przez 1000. Wyjdzie ilość żwiru. np. 120cmx40cmx5cm=24000/1000=24kg Na oko Czego w szkole dziś uczą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Norbi Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Czy to jest takie trudne --> https://www.google.com/search?q=kalkulator+pod%C5%82o%C5%BCa&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a ? A w szkole uczą chyba nie tego co powinni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Przypominam, że opakowania żwirków są podpisywane w LITRACH.Można przyjąć, że Litr ~ KGAle kto chce idealnie równe podłoże? Trzeba zrobić spad - więc liczymy o te 2-3cm więcej.Pomijam, że bazalt to nadaje się jako wysypka na podjazd dla samochodów. W Akwarystyce coraz mniej osób go używa bo:a.) wystarczy zobaczyć na skład chemiczny bazaltub.) wielu rybom faktura tego podłoża przeszkadza (denne, pielęgnice)c.) są ładniejsze podłoża o ciemnym kolorzePamiętaj, że akwarium to dom ryb i to pod nie dobiera się podłoże. Jeżeli w skład obsady wchodzą ryby denne, pielęgnice/ pielęgniczki to MUSISZ zainwestować w piach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Przypominam, że opakowania żwirków są podpisywane w LITRACH. Można przyjąć, że Litr ~ KG No nie, 1 L to ok. 1,8Kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 To też zależy akurat od surowca .Można przyjąć 1 = 1Ważyłem pare opakowań i nigdy nie miałem sytuacji by 2Litrowy żwirek ważył więcej jak 2kg, więc nie wiem skąd Ci się wzieło prawie 2 razy tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Z opisów na aukcjach, ale aż wstałem i teraz zważyłem. 1L Bazaltowego żwiru= 1,87Kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 To dziwne. Ja miałem z Filtusa bodajze opak po 2L i nie wazyły wiecej jak 2kg/ opak.Z tym, ze ja kupowałem je dokładnie 5lat temu wiec mogło sie duzo zmienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Ale Filtus to chyba substrat, nie żwir ? Czy się mylę ? Bo wszelkie żwiry mają mniej więcej tą wagę na litr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Norbi Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Kupując podłoże do akwarium obojętnie czy będzie to piasek, bazalt czy substrat to na opakowaniu powinna być podana albo objętość opakowania w litrach albo jego waga w kilogramach a znając te dane wystarczy użyć kalkulatora do którego link podałem wcześniej - trzeba tylko ruszyć szarymi komórkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts