michau Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Witam! Jako początkujący bardzo chętnie wysłucham wszelkich opinii, w tej chwili jeszcze nie ma rybek, tylko kilka krewetek biega -- proszę o wszelkie uwagi i propozycje Akwarium 112 L Podłoże AquaBasisPlus + Czarny żwirek Filtr - kubełkowy Aquael MINIKANI 120 Ogrzewanie - 50 W Oświetlenie - 4 x 18 W CO2 -- brak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prov Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 szkoda ze nie ma ankiety bo była najwyższa ocena:) a jaką obsadę planujesz???? osobiście dałbym ciemniejsze tło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 super .... polecam dac czarny bristol jako tło ... akwarium rewelacyjne ..... tez dołaczam sie do pytania o obsade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Przecież napisał że nie ma obsady tylko krewetki co do akwarium to super wg mnie czarne tło nie bedzie ładnie wyglądać gdyż bedzie za ciemno ..ja bym dała jakiś żywszy kolor obsada: 10x razbora klinowa 5x kirys panda 3x pielegniczka kakadu [harem czyli 1 samiec i 2 samiczki] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Super akwa,tylko właśnie to tło nie pasuje do reszty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
napoleon23 Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 A myślałem ze mój jest tu najlepszy Świetnie to wygląda, sam muszę pomyśleć o większym zbiorniku, nieograniczone możliwości:) Ale racja tło ciemniejsze zrób i wrzuć fotkę, zobaczymy jak to wygląda. Nie koniecznie lepiej, niebieskie tworzy wrażenie głębi, ale ciemne nada odpowiedniego klimatu. Rada od amatora - koniecznie co2, ja mam zwykły bimbrownik, ale działa cuda, glonów prawie w ogóle nie ma (fakt ze dopiero ok miesiąca działa moje pierwsze akwarium), a roślinki pięknie rosną i wybarwiają się, praktycznie od kilku dni po posadzeniu. Do tego jakaś odzywka żelazowa i coś, na wszelki wypadek, na glony. Sam muszę pomyśleć o zmianie korzeni, nie wiem dlaczego niektórzy forumowicze nie umieszczają ich w zbiornikach, jak dla mnie to podstawa pięknego akwarium. A jak są aktywne biologicznie tworzą genialny odcień bardzo jasnej herbaty. Jakie rybki planujesz?? P.s od tła zależy jakie rybki wrzucisz, przy jasnym danio pręgowane albo jakieś inne jasne rybki, przy ciemnym neonki, rozbory - ale to dlatego pewnie że lobię akwarium jedno-dwugatunkowe z większą ilością osobników tego samego gatunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michau Posted May 6, 2009 Author Share Posted May 6, 2009 Co do tła powiem szczerze ze sm mam mieszane uczucia, mial być ciemny niebieski, a jest - moim zdaniem - troche za jasne, teraz z wymiana moge miec problem, akwa zabudowane dostawione do sciany. Ale rosliny opiero sie rozrastaja, mam nadzieje ze jak zakryja wieksza czesc tla to bedzi lepiej Obsada rybek -- moj najwiekszy problem, szczerze mowiac bede wdzieczny za jakies ciekawe propozycje. Roslin jest okolo 15 gatunkow, dla chetnych moge rozpisac:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
napoleon23 Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Rybki to nie problem ale zastanów się 10 razy zanim kupisz, według mnie nie powinieneś łączyć zbyt dużej ilości gatunków, niektórzy maja molinezje , skalary , gupiki, brzanki i jeszcze złotą rybkę w jednym, co lepsi dorzucą jeszcze mieczyki. akwarium musi mieć swój charakter, odzwierciedlać jakich fragment natury. Poszukaj w internecie wystaw akwarystycznych, i znajdź zbiorniki najbardziej podobne do swojego, zobacz co ludzie trzymają i będziesz miał wgląd jak to wygląda zanim sam coś kupisz. Woda w akwarium pewnie nabierze herbacianego odcieniu, a do takiego, ciemne tło bardzo by się przydało, to też weź pod uwagę. Kiryski panda (jasne tło), kirysek spiżowy (ciemne tło), do tego rozbora klinowa. Jeżeli tylko ten gatunek to ok 15 sztuk. Do jasnego tła od początku chodzą mi po głowie danio pręgowane z 15 sztuk (na początek same), tylko nie wiem jak u ciebie z ruchem wody, danio to chyba do "rzeki" nie "jeziora". Minus będzie taki, ze po jakimś czasie z danio może zacząć "czegoś" brakować. Jak zmieszasz je z rozborą to nie ręczę za efekt (może wyglądać dziwnie ). Fakt takie zestawienie nie będzie wielokolorowym akwarium morskim, ale to chyba nie o kolorki chodzi podsumowanie (moje propozycje) opcja 1 15 x Rozbora klinowa 4 x kirysek spiżowy opcja 2 15 razy danio pręgowane 4 x kirysek panda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Super baniak, tła bym nie zmieniał dobrze jest. No korzeń elegancki. Podoba mi się bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 nie no akwarium git ale ta grzalka twoja ma tylko 50wat?to za malo troche Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Akwa ładne Na jaką obsadę się zdecydujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michau Posted May 6, 2009 Author Share Posted May 6, 2009 Grzałka 50 W sprawdza sie bardzo dobrze, bardzo rzadko sie włącza, temperatura utrzymywana - 25 st. -- jarzeniowki od gory tez pewnie swoje robia:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 skoro tak mowisz to pewnie tak jest a jak z ta obsada?aha i jeszcze jedno jakie masz te jarzeniowki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michau Posted May 6, 2009 Author Share Posted May 6, 2009 Co do obsady to cały czas mysle, czytam Wasze propozycje, szukam, jescze dokladnie nie wiem, jarzeniowki zwykle OSRAM 4x 18 W. tylko o zroznicowanej temperaturze barwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mierzej16 Posted May 10, 2009 Share Posted May 10, 2009 Bardzo ładne. Gratulacje ! ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA MOJEGO (200L) MALAWI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikom Posted May 10, 2009 Share Posted May 10, 2009 Super tylko tło zmień na ciemniejsze i będzie git Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michau Posted July 22, 2009 Author Share Posted July 22, 2009 A tak wyglada akwarium teraz:) Obsada nadal bez rybek, szkoda mi tych malenstw ktore ciagle sie rozmnazaja Dzieki za wszelkie opinie i uwagi ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar_3103 Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 Zamurowało mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 akwa ładne ,ale tło aż odrzuca... może black bristol? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dymek Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Jednak tło bym dał inne, ale to już twoja decyzja, a awka bardzo ładnie urządzone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michau Posted August 29, 2009 Author Share Posted August 29, 2009 ok ok, aktualizacja z dzisiaj, sorki za jakosc zdjec, ciezko mi ujac caly zbiornik zeby dobrze wygladal, do tego jeszcze ta lampa.....TLO zmienione na ciemne :D nadal raj dla krewetek, rybek brak pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 to po lewej wygląda jak dzika kula glonu .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michau Posted August 31, 2009 Author Share Posted August 31, 2009 troch racji w tym jest chociaz na zywo wyglada lepiej zastanowie sie co mozna z tym zrobic:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michau Posted September 4, 2009 Author Share Posted September 4, 2009 w akwarium pojawiły sie 4 akary pomarańczowopłetwe - 2 parki, szkoda troche krewetek, ale cóż silniejszy wygrywa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted September 4, 2009 Share Posted September 4, 2009 Po co Ci ryby, które kompletnie się nie nadają do Twojego akwarium i i tak będziesz musiał się ich pozbyć zanim same się siebie pozbędą nazwajem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts