Jump to content

Rośliny po przycięciu.

Recommended Posts

Chciałbym się dowiedzieć od czego zależy prędkość rozwoju rośliny po jej przycięciu.

Chodzi o to, że rośliny rosną bardzo ładnie i szybko kiedy już się odbudują po przycięciu lecz okres po przycince jest stopem dla roślin i trwa stosunkowo długo. Rośliny wtedy wypuszczają nowe łodygi i z oczywistej przyczyny nie mają znacznych przyrostów.

Jest jakiś sposób aby przyspieszyć ich regeneracje i wypuszczanie nowych łodyg po przycięciu?

Co nie zmienia faktu że im wyżej roślina jest przycięta, tym szybciej puszcza nowe pędy i jest ich więcej.

Zgadzam się z 123Patrykiem.

Pozostawienie mniejszych ilości liści na roślinie skutkuje mniejszą ilością odrostów ale to chyba wszyscy wiemy.

S'Sayan, jak długo od cięcia trwa ta wegetacja?

U siebie zaobserwowałem że cięcie roślin kiedy nie ma zalążka nowych odnóg pomiędzy liśćmi a łodygą spowalnia puszczanie nowych pędów a bywało że roślina padała jak była za nisko ścięta.

Dlatego, tnę rośliny kiedy widać zaczątek nowych odrostów w celu rozkrzewienia.

Edit.

W sumie dobrze by było jakbyś napisał o jakie rośliny konkretnie chodzi.

Edited by grzegrzół

Cały okres kiedy rośliny wypuszcza nowe pędy trwa tak 8-10 dni. Chodzi głównie o rotalę zieloną i Pogostemon erectus.

Rośliny te jak już wypuszczą małą łodygę rosną bardzo ładnie i mają konkretne przyrosty.

Wydaje mi się, że taka reakcja roślin wynika właśnie z konkretnego ścięcia roślin ponieważ trochę rzadkie mi się wydawały niektóre miejsca i przyciąłem je dosyć nisko. Teraz jak wypuściły to rosną ładne, gęste i dosyć szybko tak, że jest ok.