Natka87 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Chciałabym poprosić o opinię, ponieważ nie potrafie się zdecydować jaką większą rybkę wybrać do akwarium 54l? Waham sie pomiędzy parą pielęgniczek ramireza a bojownikiem strzępiastym... Oba gatunki mi się podobają. Które rybki byście wybrali? Parametry wody: Cl2 - 0 mg/lNO3 - 15 mg/lNO2 - 0 mg/lGH - >4 - >7KH - 6pH - 7 W akwarium jak narazie są otoski i platki... Będzie dodatkowo jeszcze jakaś ławica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybafello Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Na miejscu odpada bojownik bo za dużo kolorów wsadzisz głównie chodzi o platki i on je zabije. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Ja mam bojownika z platkami i nic im nie robi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi rybkami? Co wy byście wybrali? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Woda wg mnie jest odpowiednia dla obu gatunków, masz piasek na dnie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 Na dnie mam drobny żwirek... ok 2-4 mm... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Ramirezy potrzebują piasku na chociaż części dna. Ja bym na twoim miejscu wybrał bojka, ale byle nie z kubka, bo rzeczywiście, jeśli nie jest przyzwyczajony do towarzystwa innych ryb, to mógłby zrobić Ci niezły ogień w akwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 (edited) Dla platek za małe akwarium. Jeżeli chociaż dasz plażę z piasku w akwarium, ramirezy możesz dać. Edited June 2, 2013 by kostka99 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Za małe nie jest. Jest małe, ale wystarczające To minimum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Minimum dla platek to 80l. Dość spore, ruchliwe i brudzące ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 Czyli ramirezy nie mogą być w akwarium w którym jest żwir? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Jeśli dałbyś np. przy przedniej szybie pas z grubej warstwy piasku, ramirezy mogłyby być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Mogą być na żwirze, ale jak to pielęgniczki - lubią kopać, przesiewać piasek, który stanowi podłoże w ich naturalnym środowisku. Dlatego w akwarium z nimi zalecane jest podłoże piaszczyste. Tak jak pisze kostka99 - dosyp trochę piasku, a najlepiej zmień całe podłoże... Minimum dla platek to 80l. Dość spore, ruchliwe i brudzące ryby Platki (zmienniaki plamiste) w 54l też mogą być. Minimum dla nich (dla haremu 1+2/3) to standardowe 54l (60x30x30). To wcale nie są takie duże ryby... To, że więcej "brudzą" (jak to żyworódki), to nic - od czego jest filtr, podmiany wody, itd.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted June 3, 2013 Author Share Posted June 3, 2013 Właśnie taki haremik mam 1+3... Raczej zmiana całego podłoża nie wchodzi w grę... Raczej bardziej byłabym skłonna zrobić jakąś niewielką plażę.... A jakie inne rybki zamiast ramirezów lub bojownika byście zaproponowali... Planowałam sobie, żeby w akwarium była jakaś ekipa sprzątająca (otoski), jakaś ławica (jeszcze nie wiem jaka), jakaś parka lub jedna większa rybka no i platki tak tylko dodatkowo... Macie może jakiś pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 (edited) Do 54l możesz na przykład wpuścić (ale platki się nie zmieszczą) - prętnik karłowaty 1+2, - razbora klinowa (lub Hengela), - piskorek 5 (przydałby się na dno piasek). lub (tutaj też piasek wskazny) - pielęgniczka borelli (żółta) 1+2 - neon Innesa / miedzik obrzeżony / zwinnik jarzeniec 7-8 - kirysek panda / otosek 5-6 Takimi większymi rybami w tym litrażu są już platki. Albo dodaj do nich jakąś ławicę i coś na dno, albo zamień je na przykład na harem prętnika. Edited June 3, 2013 by Andrewp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Z piskorkami to tak jak z platkami, też minimum i potrzebują zakrytego akwarium (lubią latać ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 Aktualnie w akwarium są platki 1+3 i 5 otosków... Szukam pomysły na jakąś fajną ławicę... no i chciałam właśnie jakąś parkę... Może faktycznie gdyby nie było platek to co byście polecili? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Możesz dać na przykład: - harem prętnika karłowatego 1+2, - harem szczupieńczyka pręgowanego 1+2 - parkę Ramirez, - parkę pielęgniczek Borelli, - harem gurami czekoladowego 1+2. W przypadku pielęgniczek oczywiście na dno piasek, jeżeli nie całość to przynajmniej część dna. A z ławicowych to jest spory wybór: bystrzyk Amandy/czerwony/Axelroda, razbora klinowa, zwinnik czerwonousty/Blehera/jarzeniec, żałobniczka, neon czerwony/Innesa/simulans, drobnoustek obrzeżony/ozdobny, fantom czerwony/czarny, prystelki, ... Jak widzisz - wybór jest dość spory. Ale jak Ty widzisz to akwarium? Chcesz jakiś biotop czy po prostu akwarium ogólne? Jakbyś miał dno piaszczyste, to warto byłoby zastanawiać się poważnie nad hodowlą pielęgniczek, bo parametry wody masz ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 No właśnie często słyszę, że mam fajne parametry wody dla pielęgniczek.... Kurcze tylko ten piasek... jak wygląda potem sprzątanie akwarium? Może znalazłabym jakieś miejsce na plażę... Jeśli chodzi o ławicę to ile rybek najlepiej? A otoski mogą zostać w takiej ilości czy dokupić? Hmmm.... Czyli bez tych platek mogłyby być te otoski, jakaś parka lub harem i ławica? Nic więcej? Czy od biedy te platki mogłyby zostać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 No...ujdą No i jeszcze możesz dać coś z - jak ja to nazywam - dodatków np. krewetki czy ślimaki (tutaj ampularia i helena, bo inne mogą Ci zrobić niezłą plagę w akwa) Co do sprzątania plaży to po prostu musisz trzymać wężyk od odmulania na bezpiecznej odległości, żeby nie wessał piasku. Roślin tam nie zasadzisz, więc z ich przesadzaniem nie będzie problemu (tutaj chodziło mi o podnoszący się piasek. Co do ławicy to tak 8-11 sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 Mam jedną helene (była mała plaga slimaków, ale już sobie poradziała ) Bardzo spodobały mi się zwinniki Blehera, tylko to wcale nie są takie małe rybki... Pasowałyby do akwarium? Neony inessa sa ładne ale strasznie oklepane A ramirezy nie będą dobierały się do krewetek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Blehera bym tam nie dawał, może Amandy? Ramirezy mogą skubać krewetki, pewnie trochę mniejszych zniknie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 A dlaczego nie zwinnik Blehera? A jakieś inne ładne i ciekawe stande rybki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 Zwinnik Blehera nie nadaje się? A czemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Bo zbiornik za mały. Jak pisałem wyżej mogą być bystrzyki amandy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts