BigBadWolf Posted May 4, 2009 Share Posted May 4, 2009 Chciałbym z góry przeprosić bo w temacie jestem zupełnie zielony a akwarium ma być w sumie prezentem dla mojej nowo nabytej żony . Więc sprawa wygląda tak że troszke sklepów dzisiaj zwiedziliśmy i wybór skończył się na zbiorniku 200 lub 240 litrów (jeszcze dokładnie się nie zdecydowaliśmy ale różnica w cenie i gabarytach niewielka) do tego oczywiście filtr TETRA TEC EX 700 polecany przez sprzedawce. I zaczynają się schody typy co dalej. Podobają mi się bardzo proste zbiorniki z małą ilością roślin no i z rybek które dzisiaj oglądałem najbardziej wpadły mi w oko pyszczaki i teraz jest pytanie ile i jakie gatunki co bym ciągle nie biegał do sklepu po nowe rybki no i z jakimi gatunkami będą się tolerować i czy np. jakieś inne stworzenia będą mogły z nimi bezpiecznie wspóistnieć w zbiorniku (np.krewetki). Prosił bym o pomoc i dobrą rade. Z góry dziękuje za wyrozumiałość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 4, 2009 Share Posted May 4, 2009 Jak pyszczaki to w 240 ze 3 mniejsze gatunki , oczywiście krewetki i mniejsze ryby nie mają miejsca bytu , raz to parametry , dwa to zostaną potraktowane jako pokarm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted May 4, 2009 Share Posted May 4, 2009 Ja mam do sprzedania zestaw 250 l z tym filterkiem o którym piszesz Prosze sie zastanowić co do ryb to jeśli pyszczaki to tylko one Żadna krewetka tam się nie uchowa ewentualnie jakiś zbrojniki A tak na marginesie to sporo czytania przed Tobą a raczej przed żoną skoro To Ona chce akwarium powinna znać Choć podstawy:P Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigBadWolf Posted May 4, 2009 Author Share Posted May 4, 2009 A byli byście w stanie doradzić co bezpiecznie można ze sobą mieszać?? Chciałbym poprostu by to efektownie wyglądało a nie musieć przy okazji sprzedać nerki na allegro Na chwile obecną w domu stoi zbiornik 96l w krórym grasóją neonki mieczyki i niezniszczalny glonojad ale że chce coś więcej no cóż trzeba się postarać. Co do lektóry to siedze już dłuższą chwilke i troche zniechęciłem się do pyszczaków więc jestem otwary na propozycje. Z ciekawości ile chciałbyś za ten zestaw?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 4, 2009 Share Posted May 4, 2009 Ojoj a co wszystkich tak zniechęca do pysi ???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigBadWolf Posted May 4, 2009 Author Share Posted May 4, 2009 bo zeźrą wszystko inne Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted May 4, 2009 Share Posted May 4, 2009 viewtopic.php?f=22&t=1315 To jest ten zbiornik koszt całości to 700zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigBadWolf Posted May 4, 2009 Author Share Posted May 4, 2009 Dobrze to może w inny sposób gdyby jednak miały być pyszczaki w jakimś temacie doczytałem się że najlepiej w układzie 1 samiec na 3 samice. Jakie gatunki bo chciałbym uniknąć sytuacji gzdie pochowają się po kątach i będe podziwiał kamienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 4, 2009 Share Posted May 4, 2009 oj gatunków jest multum coś sobie oglądnij , wybierz , a następnie się skoryguje co z czym będzie żyło Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 jeśli chodzi o malawi to są miejsca w necie, gdzie można spotkać tylko fanatyków malawi i tam zaczerpnąć dużo bardziej szczegółowych wiadomości. Kilka propozycji: http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=15&t=5158 http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=15&t=5300 http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=15&t=5261 http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=15&t=5242 http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=15&t=5123 http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=15&t=4881 ... poszukaj w necie jest masa informacji co do obsady malawi 200l czy 240l Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigBadWolf Posted May 5, 2009 Author Share Posted May 5, 2009 Forum bardzo interesujące i pare godzinek spędze na czytaniu jednak z okazji że czasu mało troche to zajmie. A co powiecie o tych gatunkach : -Aulonocara steveni -Aulonocara nyassae -Aulonocara sp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 W takim zbiorniku nawet nie myśl , o tych rybach Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigBadWolf Posted May 5, 2009 Author Share Posted May 5, 2009 A dlaczemu jeżeli można spytać?? A co w tej kolorystyce nada się do mojej sadzawki?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 moim zdaniem dla tych rybek 150 cm to ok. Możesz cisnąć , ale nie polecam , sam zobaczysz o co chodzi jak zaczniesz trzymać pysie ja na twoim miejscu dał pospolitsze gatunki czyli 240l maingano yellow p elongatus usisya Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigBadWolf Posted May 6, 2009 Author Share Posted May 6, 2009 W którymś temacie doczytałem że polecasz 3 haremy w układzie 1 samiec 3 samice. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć jakie kłopoty moge napotkać przy hodowli tych gatunków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigBadWolf Posted June 17, 2009 Author Share Posted June 17, 2009 Dawno mnie tu nie było, akwarium już żyje własnym życiem, coprawda nie zamieszkały tam pyszczaki ale i tak jest fajnie Na chwile obecną baniak zamieszkują: - 1 krewetka filtrująca Stefan - 2 krewetki redchery Zenon i Zenobia - 2 złote glonojady - 2 kiryski pandy - 4 kiryski spiżowe - 4 otoski - 20 neon inesa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczyca Posted June 18, 2009 Share Posted June 18, 2009 No ładna obsada pogratulować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted June 18, 2009 Share Posted June 18, 2009 jak się da to wymień k. pandy na k. spiżowe - jeden gatunek lepiej będzie się czuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigBadWolf Posted June 18, 2009 Author Share Posted June 18, 2009 Jak narazie to wystarczy a z czasem coś jeszcze napewno dojdzie bo jak narazie to troche pusto w tych 240 l ale z okazji innego hobby narazie wydattki na baniak wstrzymane . Co do kirysków to pandy raczej narazie zostaną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts