Tazz Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Witam.Wziąłem się dzisiaj za zrobienie zewnętrznego tła ze styropianu pomalowanego sprayem.Zrobiłem ładną ramkę, wg. poradnika popryskałem rozpuszczalnikiem i wziąłem się za pryskanie sprayem. I tutaj pojawił się problem. Styropian mający 3 cm jest żarty przez spray, co chwilę wychodzą białe plamki, tak że na oko jest 60% czarnego, reszta białe, takie centki. Co zrobić żeby całość była czarna i jej nie przeżarło na wylot?Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Tło oczywiście ma nie być w akwarium? Spróbuj np. cementem styropian i potem sprayem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Hehe, Nikodem przeczytaj i zrozum co on napisał Tazzik, za ostro potraktowałeś styropian sprayem i wyżera, psikaj kilka razy ale, z większej odległości. Lekkim zapylaniem nie zniszczysz styropianu. Warstwa po warstwie, aż dojdzie do czerni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 O dziwo zgodzę się z gg. Mialem ten sam problem. Zwiększyłem odległość i było ok. Cieńsze warstwy i będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 Większa odległość to wg. was jaka odległość? Pryskam z ponad 50 cm, a poszła mi już prawie cała puszka sprayu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 To wystarczy ale, poczekaj aż rozpuszczalnik odparuje przed nałożeniem kolejnej warstwy. Najlepiej, po każdej warstwie postawić płytę na wietrze lub pod jakimś wiatrakiem. Walisz całą puszkę na raz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 Oczywiście że nie na raz, robię tak jak mówicie warstwami, co jakieś 20 minut kolejną, ale nie zmienia faktu że mi się już puszka kończy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Prościej by było jak byś tą "całą" puszkę wywalił bezpośrednio na szybę Miał byś ładne czarne tło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 Haha, rzeczywiście byłoby prościej i napewno szybciej, ale byłoby mi niewygodnie i zasmrodziłbym całe akwarium Ciekawe jest o że mimo że rozpuszczalnikiem porobiłem żłobienia w styropianie to... Znikły one po spryskaniu sprayem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Nie sądzę, żebyś uzyskał jednolitą czerń na styropianie, bez wcześniejszego nałożenia podkładu, dlatego proponuję Ci kupić po prostu białą pilśnię meblową ( taka jak plecy w meblach ) i ją pomalować sprayem. Chociaż biała jako tło też ładnie wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 Szczerze mówiąc mimo tego że jest teraz czarno-szare tło, nie wygląda ono źle. Wrzucę wieczorem zdjęcia i ocenicie Na razie można temat zamknąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
GEKON Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 ja też próbowałem zrobić takie tło i nawet mi całkiem niezłe wyszło ale ja nie pryskałem sprayem tylko rozpuszczalnik na pędzelek i poszedł a później plakatówkami w kolorach czerni szarości i gdzieniegdzie zieleni wyszło całkiem niezłe a tez robiłem to na styropianie 3cm niestety za akwarium mam wydrukowana skałkę na papieże a moje arcydzieło zostało skradzione rzez wiatr w trakcie suszenia :/ ale efekt fajny był Zaczynaj zdania wielką literą, używaj polskich znaków i jakaś interpunkcja by się przydała.-Sławek121 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 są lakiery na bazie wodnej w spray'u zawierają tylko 10% rozpuszczalnika więc nie zdąży się wgryźć w styropian bo odparuje. Puszka kosztuje ok 2-3zł drożej niż normalny spra'y. Polski producent do DecoColor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Moje tło zrobione z styropianu 5cm, którym było obłożone moje akwa podczas transportu. Najpierw rozrobiłem trochę rozpuszczalniku z wodą i spryskałem styropian, później spray`em czarnym. Też jeszcze spray się trochę wgryzł ale nie za bardzo. Pierwsza próba, była ze srebrnym spray`em na podkład ale za mocno wyżarł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Szczerze fajnie Ci wyszło to tło. też myślę nad takim . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts