Dzejkopp Posted May 19, 2013 Share Posted May 19, 2013 (edited) Witajcie , składam sobie powolutku nowy zbiornik , chce w nim jakieś konkretne podłoże.. Takie żeby było dobre dla roślin i dla ryb , oraz żeby mojego portfela nie zabolało . Poszperałem troszkę w internecie i znalazłem podłoże "JBL Manado". A więc odpaliłem Google i szukałem informacji o nim jak i opinii , no i co "ekspert" to zupełnie inne opinie... A to za lekki żwir i rybki przepływając blisko podłoża wypłukiwały roślinki trawnikowe itp. Natomiast inny wypowiadający się pisał że idealnie to podłoże nadaje się na roślinki trawnikowe , ponieważ super się sadzi i łatwo się zakorzeniają w nim... i chciałbym się was zapytać o te podłoże , najlepiej żeby wypowiadały się osoby które używają , bądź używały tego podłoża . Edited May 19, 2013 by Dzejkopp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 19, 2013 Share Posted May 19, 2013 To manado jest tym czego szukasz. Potwierdzam że, łatwo się w nim sadzi rośliny jest na tyle ciemne by polubiły je ryby, nie jest ostre dla ryb dennych ale warto je przepłukać w gorącej wodzie, mniej pyli. To podłoże jest jałowe, nie zawiera żadnych nawozów a rośliny w nim posadzone świetnie pobierają związki równie dobrze przez korzenie jak i liście o ile odpowiednio się nawozi słup wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzejkopp Posted May 19, 2013 Author Share Posted May 19, 2013 A jak to jest z ta lekkością tego podłoża? Naprawdę ryby są w stanie "wichurę" zrobić machnięciem płetwą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Jak będziesz miał ryby kopiące to będą wzbijały to podłoże. Jest lżejsze niż kamyki lecz u mnie sprawuje się znakomicie. Porównując lekkość to pisek bazaltowy zachowuje się podobnie. U mnie roślinki rosną bez problemów. Co prawda sadzenia trzeba się nauczyć bo rośliny łatwo wypływają lecz jest to do opanowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzejkopp Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 Zamówiłem sobie to podłoże i dodatkowo pod to "JBL Aquabassic plus" I zobaczymy jak to będzie Dziś też sobie googlałem na temat tego żwirku , i głównie problemy z tym podłożem mieli Ci którzy nie przepłukali żwirku przed wrzuceniem do akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Trzeba go koniecznie przepłukać i to wielokrotnie bo woda później b. długo się klaruje. Z czasem może trochę absorbować/oddawać nawozy i minerały ale nie jest to uciążliwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzejkopp Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 Jeszcze mam takie pytanie póki temat aktywny - "JBL Aquabassic plus" który będzie pod żwirkiem daje się go prosto z wora czy też trzeba go płukać itp? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Prosto z wora. Tylko tak aby nie dotykało ścianek bocznych akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts