pawelek1333 Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 Czy filtr musi być włączony cały czas??? Czy kilku gatunkom ryb dawać jedno jedzenie??? Jaka temperaturę ustawić w akwarium jeśli mam :Gupiki Welonkę Glonojada i Mieczyki??? Proszę o odpowiedź mod: używaj polskiej czcionki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mivao Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 Tak filtr musi być włączony cały czas Zależy jakie ryby chcesz razem trzymac Optymalna temp. wody w akwarium to jakieś 24/25C Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1333 Posted April 27, 2009 Author Share Posted April 27, 2009 Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2701 Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 Co do temperatury to raczej welon nie nadaje się do reszty obsady bo jest zimnolubny Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 tak, filtr musi chodzić 24h na dobę. wyłączasz go tylko gdy przeprowadzasz w zbiorniku jakieś prace (np. podmiana wody) jedzenia gotowe w płatkach są zwykle uniwersalne, ale trzeba rybkom urozmaicać dietę i dawać im na zmianę płatki mięsne, roślinne (3 pokarmy suche o różnych składach będą ok) nie jesteś w stanie ustawić temperatury prawidłowej przy takiej obsadzie. jest ona bardzo nie dopasowana i prawdopodobnie masz zbyt małe akwarium dla tych gatunków. welonka jest rybką zimnolubną, w lecie byłoby jej dobrze w 21 stopniach, pozostałe Twoje rybki natomiast wolałyby cieplejszą wodę. powinieneś więc skorygować obsadę, bo obecnie rybki się męczą. nie podałeś litrażu, ale niestety wątpię by był wystarczający dla rybek które posiadasz. welon min 80 litrów, mieczyk i zbrojnik (glonojad) min 100 litrów. Gupik (nie gubik) to rybka, którą można trzymać w małych zbiornikach. jeśli będziesz trzymać welona, mieczyki i zbrojnika w małym akwarium rybki skarłowacieją, co jest dla nich cierpieniem przez całe życie. zachęcam do przejrzenia tego tematu: http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=43&t=6354 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1333 Posted April 27, 2009 Author Share Posted April 27, 2009 Moje akwarium to 54 litry Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aniape Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 wyłączasz go (filtr) tylko gdy przeprowadzasz w zbiorniku jakieś prace (np. podmiana wody) A czemu radzisz wyłączać filtr podczas podmian? Czemu ma to służyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 filtra to to nie... ale grzałkę by wypadało.. Sama miałam kiedyś wypadek, gdy wylałam 3/4 wody z akwarium grzałka znalazła się nad powierzchnią wody- włączyła się i pękła- nie miłe przeżycie Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 masz za małe akwa na te ryby tylko gupiki pasuja filtr musi działą 24 godziny na dobe jak nie jest właczony to lepiej zeby go nie było filtr musi działąc 24 na dobe w akwa 54l mozesz miec 2-4gupikow 10 rozbor klinowych 4 otski lub 4 kiryski panda 2-4 krewetki np red cherry pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 wyłączasz go (filtr) tylko gdy przeprowadzasz w zbiorniku jakieś prace (np. podmiana wody) A czemu radzisz wyłączać filtr podczas podmian? Czemu ma to służyć? bakteriom w filtrze przez 20 minut nic się nie stanie, a ja o swoje bezpieczeństwo zamierzam dbać, nie wiem jak Ty. grzebiąc w wodzie najbezpieczniej jest wyłączyć wszystkie urządzenia elektryczne. jeśli nie chcesz, to nie musisz, a nuż coś "ciekawego" się stanie i dostaniesz nagrodę Darwina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aniape Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 a ja o swoje bezpieczeństwo zamierzam dbać, nie wiem jak Ty. grzebiąc w wodzie najbezpieczniej jest wyłączyć wszystkie urządzenia elektryczne. jeśli nie chcesz, to nie musisz, a nuż coś "ciekawego" się stanie i dostaniesz nagrodę Darwina Dbaj, dbaj.... Ja uważam, że wyłączanie filtra jest w czasie podmian wody czy innych prac jest zupełnie niepotrzebne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 Ja też filtra nie wyłączam do podmian; skoro ryb prąd nie trzepie, to i mnie nie porazi. Oczywiście do czyszczenia wkładów jednak trzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 jak dla mnie to śmierć podczas podmiany wody bez odłączenia sprzętów to stanowczo za mało by startować do Darwina są ciekawsze metody np podczas awarii prądu w gazowni przyświecić sobie np zapalniczką )) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1333 Posted April 28, 2009 Author Share Posted April 28, 2009 a do akwa 54 litry mozna wsadzic 2 glonojady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Zbrojniki nie. Tylko otoski Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Zbrojniki nie. Tylko otoski Otoski to też zbrojniki a do akwa 54 litry mozna wsadzic 2 glonojadyZ zbrojników("glonojadów") do tego akwarium nadają się tylko otoski, tak jak już napisała Bluee15. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 śmierć podczas podmiany wody bez odłączenia sprzętów Ale z jakiego powodu ta śmierć miałaby nastąpić, bo nie rozumiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Zbrojniki nie. Tylko otoski Otoski to też zbrojniki Chodziło mi o lamparty i z. niebieskie ; p Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 śmierć podczas podmiany wody bez odłączenia sprzętów Ale z jakiego powodu ta śmierć miałaby nastąpić, bo nie rozumiem? Po prostu... awaria kabla sieciowego i zależy od organizmu... ale 220V potrafi pięknie popieścić, a ostatecznie zabić, a prąd + woda to nie najlepszy pomysł. Przezorny zawsze ubezpieczony Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1333 Posted April 28, 2009 Author Share Posted April 28, 2009 Dzieki a skalary mogly by byc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Do 54 litrów nie. Skalary od 120l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 na_skalary minimum 100l moze jakies zyworodki np gupiki platki albo kiryski albo jakis zbrojnik mał ktory rosnie do 5-6cm tylko kosztuja 50-70zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 albo jakis zbrojnik mał ktory rosnie do 5-6cm tylko kosztuja 50-70złMały zbrojnik czyli Otosek. 50-70 zł? Gdzie ty takie ceny widziałeś? Za Otoska więcej niż 10 zł. nie zapłacisz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 nie otoski sa takie glonojady jakies L cos tam cos tam ktore rosna do 8cm tylko sa drogie nie chodziło mi o otoski otoski sa tansze i mniejsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Wiem już o którego ci chodzi. Tyle że one też pewnie rosną wielkie a sprzedawcy zwyczajnie ściemniają ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts