Pysio Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Witajcie, mam kilka pytań co może być nie tak w moim akwarium, co można by było ew. zmienić, co dodać, czego się pozbyć... I w najbliższym czasie bede kupował roślinki, to możecie polecić jakie będą ładnie wyglądały i pasowały rybkom przy takim litrażu akwarium Wiec tak. Rybki: 1x Skalar (dorosły) 2x Skalar Żaglowiec (po około 2miesiace) 3x Molinezja Black Molly 1x Mieczyk Hellera 5x Pawie oczko- Gupki 4x Gurami 5x Platka (Varatatus) 3x Glonojad Ślimaki 3x Ampularia Kilkanaście Świderków Roslinka to tylko Jedna Żabienica Podłoże to kamyczki Bez ostrych krawędzi (0.5cm - 1,5cm) Filtr 400l/h, Grzałka 200W Parametry wody pH - 6.8 Temperatura w zakresie od 25 do 28 stopni Regulamin 6.1. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Jaki to filtr? Wydaje mi się troche słaby. Podaj wymiary akwarium. Z roślinek polecam Ci Hydrocotyle tripartita sp. Japan. Kliknij na moje akwa 54l i zobacz jak wygląda gdy się rozrośnie. Aha i jeszcze co do obsady... troche za dużo gatunków ryb. Zastanów się co najbardziej Ci sie podoba i zredukuj troche obsade. Lub załóż temat w dziale obsad. Wtedy podaj parametry wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 Filtr jest niby do akwarium max 150l, to takie jak moje, Jakos daje rade A z gatunków ryb to chyba zrezygnuje z Platek i Gupikow, ale zastąpię je Z dziesięcioma neonkami.. Co do roślinek myślałem nad Dużym rozrośniętym Nurzańcem w rogu akwarium..Choć to u Ciebie w akwarium też ładnie wygląda.. Masz ostatnią szansę i będzie bonus... Regulamin. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Na skalary za małe, min 200l. Ten filtr się nadaje do max 30 litrów. Kup jakiś dobry kubeł np. JBL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 31, 2013 Author Share Posted March 31, 2013 Z Instrukcji na filtrze pisze ze jest on przeznaczony do zbiorników max 150l. Na kubełek w chwili obecnej mnie nie stać, wiec filtr musi zostac przynajmniej do czerwca. Nadal nie za ciekawie... Regulamin. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogopogo Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 400l/h w 30l to "lekka" przesada... Pysio, filtr przeznaczony do max 150l w zbiorniku o takim litrażu jest absolutnym minimum, więc można go uznać za odpowiedni chyba w przypadku gdy nie ma w nim obsady. Weź to pod uwagę przy wymianie filtra. Lepiej zaopatrzyć się w taki z większą przepustowością i ewentualnie zmniejszyć przepływ, bo jeśli będzie chodził na najwyższych obrotach a okaże się że to za mało, to niestety nie wyczarujesz więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts