Jump to content

Pod Ramirezki

Patrycja
 Share

Recommended Posts

I właśnie.

Chciałabym przerobić moje 66 l na akwarium idealnie pod ramirezki.

Oczywiście w ciągu 2 tygodni będę starała się pooddawać gupole.

Jestem w trakcie przekopywania internetu na temat Ameryki Południowej.

I z tego, co czytam to moje akwa jest kompletną porażką. W sumie, to wiem to od dawna...

Muszę wymienić podłoże, przygotować je pod roślinki... Drobny ciemny żwirek o zaokrąglonych krawędziach.

To oczywiście nie jest wielkim problemem, o ile rodzice się zgodzą, bo da się wszystko zamówić itd...

Ale jak akwa będzie ponownie dojrzewało z 1,5 tyg. co zrobię z moją samiczką? Mam akwarium 10 l, tylko czy nie będzie jej tam źle przez ten czas? Boję się że w takiej ciasnocie nie wytrzyma :/ I czy nie będzie samotna? Bym już teraz zamówiła samca, ale z drugiej strony we dwóch w 10 l...

daj podłoże żyzne pod spód

Żyzne to znaczy jakie? :D

Ale widziałam śliczny korzeń! Z drzewa wrzosowego. Taki czerwonawy, rdzawo-brązowy. I duży. I za 90 zł : /

Akwa będzie przeniesione. Nie bedą na nie padały promienie słoneczne i nie będzie tyle glonów :D

Jako podłoże najlepszy będzie drobnoziarnisty piasek; najlepiej ciemny. Gruby, rzeczny żwir, jaki często możemy napotkać w sklepach akwarystycznych, nie bardzo się nadaje dla naszych podopiecznych. Pielęgniczki przejawiają zachowania podobne jak dużo większe od nich ziemiojady - lubią przegrzebywać miękkie podłoże w poszukiwaniu drobnych żyjątek, czasem kopią w nim niewielkie dołki za pomocą energicznych skrętów ciała. Szkoda byłoby uniemożliwiać im te działania, do tego o ostre krawędzie żwiru ryby mogłyby się pokaleczyć.

Czyli jednak w tym wypadku piasek byłby najodpowiedniejszy.

Tylko jaki piasek?

Wiem, ciemna jestem Oo'

Niee, to piasek będzie. Przynajmniej wiem, że jest w moim zoologicznym ^.^

Okrzemki zawitały do akwa, a tata nie jest skłonny do zrobienia szafki pod akwarium. Shit.

Czyli parka gupików jest już do oddania. Resztę trzeba wpchnąć do zoologika.

Podejrzewam wyprawę po sprzęcik w sobotę, trzeba będzie odpuścić sobie konie. Czyli nowa grzałeczka i pokrywa do zamówienia.

Edit:

Ekipa sprzątająca :D

Otoski czy kirysy?

I które lepiej będą pasowały do krewetek? Bo chcę tak już w wakacje sobie kilka sprawić.

1.

Wiem że post pod postem, ale tamten już dość dawno temu pisałam.

2.

Podłoże - jakie inne może być dobre? Przy odpowiednim oświetleniu założę bimbrownię, jak akwa będzie dojrzewało to spróbuję z nią pokombinować, nawozy. Więc nie musi być szczególnie żyzne.

Podejrzewam, że ogrodówkę będę musiała często wymieniać? Co rok?

Np. od spodu:

- średnio gruby żwirek 2 cm

- cienka warstwa podłoża dla roślin

- 4 cm piasku kwarcowego

???

Czytałam wcześniej oba tematy ^.^

Trudno, coś się wykombinuje.

A właaśnie jaka wysokość podloża rozsądnie, aczkolwiek żeby mnie była ze 15 cm? :D

Idę dzwonić do Anakondy. Zamówić pokrywę. Rodzice mnie zabiją. :D

Czyli nie jest tragicznie.

Tak się jeszcze zastanawiam nad czarnymi wodami. Myślę o połączeniu roślinnego z czarnymi wodami - korzeń, kilka liści i rośliny. I woda o lekko herbacianym kolorku. Tylko czy taki układ nie zaszkodzi roślinom?

Wypaliło by?

Widzę kiryski. Tylko że one mnie jakoś brzydzą Oo' A ramirezki są przydenne i moja młoda dobrze sobie radzi z przeczesywaniem dna :)

Otoski. Małe ciumkacze :>

Taa, nie zadzwoniłam. Pomimo mojej choroby pomagać trzeba w domu :D

Tak myślę żeby te dla roślin podłoże dać na tył, tak na 3/4, bo na przód pójdzie korzeń z mchem/anubiasem. I tam właśnie sypnę ze 4 cm piasku, a na tył 2cm żwiru i piasek. I dla roślin z 1 cm...