milkiwayy87 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Witam! Pytanie jak w temacie a mianowicie zastanawiam się jakich kamyczków użyć do aranżacji wystroju akwarium. Mam czarny piasek więc kamienie wydaje mi się powinny kontrastować z podłożem. I najważniejsze żebym mogła stworzyć z nich w miare łatwo kryjówki dla moich pielęgniczek kakadu. Z góry dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał375 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 odradzam piaskowce i wapienie ponieważ zatwardzają wodę a te pielęgniczki nie lubią takiej. Tak naprawdę chyba nic jasnego nie znajdziesz co by się nadawało . A jeśli coś ci wpadnie w oko to polej octem , jak się zapieni to się nie nadaje Link to comment Share on other sites More sharing options...
milkiwayy87 Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 A co myślisz o lawie wulkanicznej? Spodobała mi się tylko nie wiem jak to się ma do pielęgniczek... nemo130: Zakładaj tematy w odpowiednich działach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał375 Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Fajny pomysł . Lawa ma ciekawe formy i nadaje się do wszystkich biotopów , poza tym nie wpływa na odczyn wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Zależy jaką lawę kupisz; miałem lawę brązową ze składu kamieni i podnosiła pH, lałem octem i niby było ok, ale jednak pH rosło. Nie kupuj okazyjnie na Allegro bo zdarza się, że sprzedają żużel, który wygląda jak lawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milkiwayy87 Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Dzieki za poradę, w życiu bym nie pomyślała. Ok ale czy to bedzie odpowiednie dla kakadu? Może znacie jakies inne fajne kamienie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomjan Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Jeśli masz możliwości i czas, to można by kupić (zależy jakie Ci się podobają) kawałki granitoidów: strzelińskiego (bardziej drobnoziarnisty) lub strzegomskiego (gruboziarnisty). Są one przeważnie białe (z czarnymi biotytami) - powinien być wyraźny kontrast z dnem. Roztłuc skały młotkiem i jakieś ciekawe kształty posklejać silikonem akwarystycznym w formy jaskini czy innej. P.S. Jak masz gdzieś w pobliżu kamieniarza/skład kamieni, to z pewnością powinni mieć te skały i wtedy można tanio je nabyć. Tylko trzeba pouczyć się i dowiedzieć jak wyglądają te skały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Serpentynit- zastosowałem go w swoim najnowszym akwa i powiem że wyszło naprawdę przyzwoicie (fotki wkrótce). Znajdziesz go na większości składów budowlanych oraz sklepów zajmującymi się ogrodami. Znalazłem gościa który ma te kamienie w krewetkarium i napisał mi że parametry wody zostały bez zmian a z krewetkami nic się nie stało. Cena od 0,40-0,80zł/kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milkiwayy87 Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 Dziękuję za wszystkie podpowiedzi:) W sumie zedecydowałam się na ada pagoda stone. Trochę się wykosztowałam ale będą już na wsze czasy;p Ładne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts