Rusek1 Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Cześć! Mam kilka pytań (Szukałem ale informacje są sprzeczne lub niejasne). 1. Czy szyszki olchowe do barwienia wody (wrzucane do akwarium, nie przez wywar) mogą być zebrane własnymi mackami czy trzeba iść i zapłacić? 2. Jak prawidłowo wyprawić korzeń/gałązki drzewa liściastego i czy musi być ono martwe od minimum 6 miesięcy? 3. Czy szczupieńczyk karłowaty lub proporczykowiec zredukuje narybek żyworódek? 4. Przy dodawaniu mikroelementów lepiej rozłożyć dawkę na cały tydzień i kapać codziennie czy można przy podmianie od razu całą i nie robi to większej różnicy? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapet Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 1. Można samemu, aby były bez nasion i suche. 2. korzenie-preparacja-porady-t11051.html 3. 4.nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html Opcja szukaj nie boli. Chyba że czytanie... A to wtedy nazywa się lenistwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natural-Aqua Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 3. Oba te gatunki zlikwidują Ci narybek (prawie jak każda ryba mięsożerna) - chyba że ten narybek jest bardzo wyrośnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rusek1 Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 A co z preparatami do barwienia? Lepiej szyszki czy po troszeczku stopniowo zakraplać np torfinem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dulle Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Kolor to nie wszystko. Torfin jak i szyszki zmieniają ph wody. Nie wszystkim rybom to się spodoba. Można jeszcze dać trochę torfu do filtra, też dobry sposób na kolor, tylko pytanie, co chcesz tak na prawdę osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasbor Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Za zebrane samemu szyszki nie zapłacisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rusek1 Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Torf w filtrze mam. Nie zmienił koloru wody ni trochę Wiem, że zarówno korzenie jak i szyszki/preparaty zmieniają pH wprowadzając kwasy humusowe i dodają garbników. W akwarium mieszkają piskorki i endlery. Chcę trochę garbników żeby ikra nie pleśniała (samice cierniooczków już się nią napełniają) no a kolorek tylko poprawi ich samopoczucie bo nie lubią dużo światła na dnie. Co do szyszek to słyszałem opinię że takie zebrane w pobliżu miast mogą zatruć wodę... Prawda/fałsz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasbor Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Tak samo jak i z liśćmi które wsadzamy do akwarium. Najlepsze są z czystych rejonów Polski a tym bardziej nie zbierane przy ruchliwych trasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcda-p Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 A myślisz że jak kupisz przez alledrogo to będzie gwarancja że szyszki nie będą pochodziły np. z rejonu opodal trasy? Ja Ci radzę samemu pójść do lasu lub nad rzeczkę, przynajmniej będziesz wiedział skąd wziąłeś. Zbieraj zeszłoroczne, zdrewniałe szyszki. Preparacja to kwestia wygotować 2 razy w roztworze wody z solą i raz w samej wodzie. Nie pleśnieją ani nic im się nie dzieje. Ja tak robiłam kilkakrotnie. Gwarantuję że na następny dzień po wrzuceniu nawet kilku szyszek woda znacznie zmieni kolor. Z korzeniem w zależności od wielkości jest trudniej i więcej roboty. Ale wszystko da się zrobić i nie trzeba wydawać kroci. Szczupieńczyk napewno uszczupli narybek żyworódek, bez zbędnego przegryzania, połknie na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasbor Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Hallo, gotowaniem tylko pozbędziesz się z nich kwasów humusowych, szyszki sie tylko parzy w celu wydobycia ze wnętrza nasion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi