bigkris Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 Witam, w zwiazku z tym ze mam swietlowki 36W ktore pobieraja bardzo duzo energi, mysle o przejsciu na diody led? czy ktoś ma jakies doswiadczenie z tym? moje akwarium ma wymiary 100x50x50 co daje 200 litrow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 obawiam się, że tą technologię oświatlania akwariów jeszcze bedziemy musieli troszke poczekać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 jeżeli masz akwarium bez roślin to moim zdaniem możesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 dlaczego? skoro oswietlenie nocne jest budowane z LED-ów to dlaczego nie wykorzystac ledow barwy bialej do oswietlania?, mozna je zamontowac w korytkach na przewody, a zasilane moga byc z zasilacza Edit: no wlasnie, tego aspektu nie uwzglednilem, jak takie swiatlo dziala na rosliny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 generalnie diody mają dość dobrą barwę ale jeżeli takie coś ma 1,2 W to policz ile ich musiałoby być Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 1,2W to pobor pradu, z doswiadczenia wiem ze LED daje duzo wieksze swiatlo. dla mnie nie ma problemu, moge zastosowac nawet 100 diod, byle nie braly tyle pradu co swietlowki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 nie wiem... jak byś nie miał roślin to spokojnie mógłbyś przejść na ledy tylko czy to ci się zwróci Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 To jeśli Ci zależy tylko na małym poborze a inne parametry odstawiasz na bok to polecam żarówki energooszczędne 30W a ilość światła jak 160W http://allegro.pl/item602710546_zarowki ... 6700k.html albo 2 takie 8W http://allegro.pl/item604474133_zarowki ... w_e14.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 tylko zebym oswietlil tym akwarium o dlugosci jednego metra Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 to jakoś rozproszyć je odbłyśnikami lustrami itd... na pewno mniej kombinowania niż z LED Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 tylko duże napięcie w akwa (230v) nie jest bezpieczne no i zmiana gwintów Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 wymyslilem cos, akwarium ma metr dlugosci, 3 zarowki 8wat i od gory kilka luster. co myslicie o tym? swiatlo by odbijalo doskonale to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 tylko duże napięcie w akwa (230v) nie jest bezpieczne no i zmiana gwintów a w normalnych świetlówkach ile masz tez 230V A juz nie mówie ile przy STARCIE gdy one się zapalają... Wtedy napięcie w belce wynosi grubo ponad 1000V a moze dochodzić nawet do 20 000V Jeśli sie boisz ze coś moze sie stać załóż wyłącznik różnicowoprądowy (ale one są dosyć drogie niestety) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 co do wylacznikow nie ma problemu zadnego a moze znacie jakies sposoby na obnizenie ilosci energi pobieranej przez oswietlenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 Dla roślin LED'y się nie nadają Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 mi się wydaje że nie chodzi tu o jasność czy barwe tylko temp światła :> rośliny chyba lubią takie co ma powyżej 6,5k kelvinów chyba ze się myle to mnie poprawcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
glynu Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 na jednym z konkurencyjnych for czytalem na ten temat. gosc zrobi oswietlenie akwa na ledach. Czytalem dosc dawno, i nie wiem jak teraz mu to dziala, ale wystarczy z pomocy wojka googla skozystac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 diody led nie rozpraszaja swiatla - swieca punktowo wiec wedlug mnie nie beda sie nadawaly do akwa jako swiatlo dzienne. ale.. jak chcesz obnizyc rachunek za prad polece ci kupic np 2 steroniki czasowe i jeden polaczyc do instalacji z diodami, a drugi do zwyklego oswietlenia. przeciez nie musza ci sie swiecic przez 16h świetlówki wystarczy jak np rano przez pare godzin bedziesz oswiecal zbiornik ledami w poludnie swietlowkami a na wieczor spowrotem ledami. jak dobrze ustawisz sobie czas to rosliny beda dobrze rosly, a rachunek zmaleje no i pozatym zyskasz fajny efekt poranku i zmroku... osobiscie tak mam i polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted May 7, 2009 Author Share Posted May 7, 2009 moglbys zrobic zdjecia tego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 powiem szczerze ze u mnie to wyglada bardzo prosto... i nie zrobie zdiec mam podlaczony dodadkowy stop od auta czyli zasilacz 12v wsadzony w regulator czasowy kawalek kabla i stop... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted May 7, 2009 Author Share Posted May 7, 2009 nie rozumiem stop jest czerwony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 i na taki kolor swieca fajny efekt "zachodu slonca" wychodzi tylko jeszcze jak bym mial troszke ladniej w srodku to by bylo git ale to sie kiedys naprawi jak skacze remont itp.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted May 17, 2009 Share Posted May 17, 2009 jakbyś wpuścił tam piranie było by ok:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witold Strycharz Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 Jako że sam mam w planach budowę czegoś takiego stricte do roślin powiem tak tak jak o świetlówkach tak i o diodach LED można powiedzieć ze wszystkie świeca na biało. Diabeł tkwi w szczegółach z tym że z diodami jest gorzej gdyż mają bardziej "gładkie wykresy oddawania barw wynika to choćby z ich budowy co pomaga i roślinom i glonom bo mają bardzo zbliżone wartości aktywności ich chlorofilu a co gorsza co producent to naprawdę jest trudno znaleźć coś odpowiedniego. Poza tym o ile zdobycie nawet diod o odpowiedniej barwie w końcu się nam uda to pozostaje jeszcze kwestia trwałości. Między bajki włóżcie trwałości rzędu 100 000 h lub 50 000 h w popularnych dostępnych na allegro diodach w cenie od kilku gr do kilku zł. LEDy o takich parametrach są owszem nawet bardzo często się je spotyka na drogach choćby w nowszych autach ale wystarczy spojrzeć na ceny takich świateł by się przekonać dlaczego nie ma ich w każdym aucie mimo że powalają zwykłe żarówki pod każdym względem poza ceną. Niestety koszty tego są duże poza tym dochodzi jeszcze kwestia jeśli ktoś nie lubi się bawić w elektronika i trochę rzeczy w domu nie spalił to nie zrobi tego samemu a nawet gówniane listwy które można zrobić za kilka zł samemu w marketach chodzą po kilkadziesiąt złotych bo to jeszcze nowość. Mi w każdym razie udało się znaleźć wręcz idealne diody niestety trwałość podawana przez producenta to 8000h a to bardzo malutko zważywszy ze trochę kosztują ale postęp w tej dziedzinie jest naprawdę szybki myślę że jeśli chcesz zastąpić świetlówki takimi diodami to będziesz musiał wydać bardzo dużo pieniędzy a zwrócą się może za kilka lat dlatego puki co odstawiłem ten projekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 To jeśli Ci zależy tylko na małym poborze a inne parametry odstawiasz na bok to polecam żarówki energooszczędne 30W a ilość światła jak 160W http://allegro.pl/item602710546_zarowki ... 6700k.html albo 2 takie 8W http://allegro.pl/item604474133_zarowki ... w_e14.html Przecież żarówki energooszczędne są gorsze do akwarystyki niż świetlówki. Są mniejsze i świecą gorzej. Świetlówka też jest energooszczędna. A co do LEDów to uważam to za dobry pomysł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts