lukaszz212 Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Witam mam młode Gupiki maja jakieś 3 tygodnie zauważyłem że znów tylne płetwy im się składają . Miałem już tą chorobę raz i wybiła mi prawie wszystkie gupiki. Młode są same nikt ich nie przegania i nie podgryza nie rozumiem co to za choroba i jak z nią walczyć. Co do diety to daje im tylko 3 pokarmy wydaje mi się ze to powinno wystarczyć. Może ktoś wie co to może być wodę też im podmieniam raz w tygodniu nie kumam tego pomocy Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Poczytaj: ...................................... Poczytaj regulamin. Mordimer 4.2. Zabrania się umieszczania linków i/lub opisów reklamujących inne serwisy, blogi i strony internetowe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszz212 Posted November 2, 2012 Author Share Posted November 2, 2012 Poczytaj: ...................................... Poczytaj regulamin. Mordimer 4.2. Zabrania się umieszczania linków i/lub opisów reklamujących inne serwisy, blogi i strony internetowe... Jakie linki o co ci chodzi człowieku ? Tylko spokojnie. Od 16 pytajników mogą uszy pęknąć. Mordimer Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Poczytaj: ...................................... Poczytaj regulamin. Mordimer 4.2. Zabrania się umieszczania linków i/lub opisów reklamujących inne serwisy, blogi i strony internetowe... Jakie linki o co ci chodzi człowieku ???????????????? Spokojnie, on to pisał do mnie. Poszukaj w google: "choroby ryb akwariowych". Na pewno znajdziesz tam opis choroby swoich ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszz212 Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 No tak tu raczej pomocy nie uzyskam bo nasz moderator da wszystkim upomnienia za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Co ile wymieniasz wodę w akwarium? W akwarium z narybkiem powinno się wymieniać wodę dosyć często nawet co 5 dni z uwagi za częste podawanie pokarmu. A jakie masz NO2 bo też może być wysokie, ja bym stawiał na jakieś zatruci a nie chorobę Opisz trochę dokładniej. Ja też mam narybek gupika i zbrojników w tej chwili i nie mam żadnych strat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszz212 Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Wymieniam wodę co jakieś 7 dni czasami częściej ostatnio nawet co parę dni. Nie wiem co jest zauważyłem że zwężają im się ogonki aż ryba zaczyna tracić apetyt a później co za tym idzie zdycha do tego widzę że jest to zaraźliwe nie wiem co mam z tym zrobić parametry wody są ok nie wiem co im może szkodzić . A co ma do tego NO2 ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Ano ma to że jest trujące już na poziomie wykrywalnym w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 W akwarium z narybkiem powinno się wymieniać wodę dosyć często nawet co 5 dni Tylko w akwarium z narybkiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 litraż zbiornika kiedy zbiornik został założony/czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb rodzaj/model filtra/czy jest włączony cały czas gatunki i ilość ryb ilość/rodzaj roślin inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp. stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.) temperatura w zbiorniku jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane) zdjęcie chorej rybki Podaj jak najwięcej informacji, to łatwiej będzie pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszz212 Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 litraż zbiornika kiedy zbiornik został założony/czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb rodzaj/model filtra/czy jest włączony cały czas gatunki i ilość ryb ilość/rodzaj roślin inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp. stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.) temperatura w zbiorniku jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane) zdjęcie chorej rybki Podaj jak najwięcej informacji, to łatwiej będzie pomóc. Litraż - 40 litrów. Założony jakieś 4 miesiące temu dojrzewał jakieś 5 dni ale nie było objawów żadnych chorób. Filtr kupiony w zestawie z akwarium (aqua flow 100 ) chodzi 24/h. Głównie gupiki jakieś 120 może więcej nie da rady policzyć wszystkie max 3 tyg rybki plus 2 zbrojniki też malutkie. Roślinek z 5 nie znam nazwy ale na pewno im nie szkodzą w dużym zbiorniku brak objawów chorób. Grzałka też była w zestawie brak co2 i napowietrzania. Pokarm różny tabletki oraz granulat 3 odmiany pokarmów. Parametry wody brak testów. Temperatura jakieś 25-26. Podmiana wody co tydzień regularnie ostatnio co 5 dni odmulanie co tydzień z czyszczeniem filtra. Najczęściej atakuje najmłodsze zaczyna się od zwężania się ogonka brak apetytu później następuje paraliż kompletny ogonka no i zgon. Zdjęcia nie dam bo nie wychodzi są za ruchliwe. Luna: Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Masz przerybiony zbiornik i w dodatku nie dorzucasz Gupikom "świeżej krwi". Z każdym miotem nowe osobniki będą genetycznie osłabione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszz212 Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Nie chodzi o to że jest ich za dużo ja je oddaje do sklepu akwarystycznego a on je sprzedaje nie mieszam ich miedzy sobą fakt że jest ich dużo w małym akwarium ale to są maluszki trochę podrosną i papa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts