galki210 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 witam, właśnie zakładam akwarium słodkowodne i teraz kilka pytań na początek. akwarium 80x35x45 , pokrywa Aquela 2x24w 6500k , filtr JBL900 + mechanik. jasny żwirek rzeczny, wkłądy do JBL 2x gąbki , ceramika i zeolit - może tak być ? chciałbym mieć jakięś fajne roślinki - czy przy takim świetle , narazie bez CO2 mają szanse rosnąć ? co z nawożeniem ? jaka obsada do takiego zbiornika - podobają mi się kolorowe rybki, małe pielęgniczki, danio ... co do wody mam u siebie twardą więc myślę nad kupnem z Biedronki baniek 5l - a póżniej może filtr RO. Po zalaniu po jakim czasie wymienić 1 raz wodę ? czy coś muszę dodać , zmienić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Są naturalne sposoby na zmiękczenie wody np filtrowanie przez torf lub wywar z szyszek olchy u mnie to działa i skończyły się problemy z ramirezkami . Danio lubią chłodniejszą wodę , ja bym zdecydował się na biotop jakiś. Co obsady to tutaj masz propozycję projekt-101-obsad-biotopowych-dla-112-litrow-t48395.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 jasny żwirek rzeczny Czy to podłoże? Wyłącznie sam żwir, nie jest dobrym podłożem dla roślin. Będą rosły znacznie lepiej jeśli na samym dole położysz warstwę (2cm) zwykłej ziemi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Nie tylko to. Ja mam pod żwirkiem rzecznym 20l - ziemie torfową 10l i to zbiło mi ładnie kh/gh, a ph na pewno mam koło 7,5 lub mniej, ale woda pod naturę dla ryb już ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galki210 Posted October 30, 2012 Author Share Posted October 30, 2012 Myślałem nad kulkami torfowymi pod żwirek. EDIT Czy ta ziemia nie będzie się mieszać z żwirem ?. Myślałem też nad substrate jakimś ale również boję się mieszania warstw.. A co z oświetleniem może takie być ? EDIT Myślałem nad kulkami torfowymi pod żwirek. Takie http://allegro.pl/kulki-gliniano-torfow ... 95147.html EDIT Sorki omsknął mi się paluszek Jeśli jednak ziemia lepsza to jaką kupić ? Zdania zaczynamy dużą literą, edytuj posty//lopezz Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Ziemia z marketu za 5pln. Im tańsza tym lepsza. Możesz też łopatką ukopać na łączce. Najtańszy substrat jaki możesz zastosować i masz pewność, że nie wyjałowi Ci się po trzech miesiącach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Lub ukop ziemi torfowej z torfowiska, ja taką mam i jest ok. Co do oświetlenia da rade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Ziemię z łąki odradzam ze względu na zanieczyszczenia. Ja mam u siebie 4cm ziemi z marketu (bez trorfu i nawozów - zwykła), na to siatka styropianowa o małych oczkach umożliwiających przenikanie korzeni. Później max. 0,5 cm certyfikowanego piasku i żwir z obi. Żałuje, że dałem siatkę. Piasek by wystarczył. Woda jest przezroczysta i czysta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galki210 Posted October 30, 2012 Author Share Posted October 30, 2012 Dobra to jadę po ziemię A co z kulkami też dodawać czy sobie darować ? Przy sadzeniu roślin nie pomiesza mi się ziemia ze żwirkiem ? Kupiłem 20 l żwirku 2-4 mm. Czyli 2 cm ziemi i reszta żwir... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Napisałem ci na pw. co i jak. Zrób podobnie jak ja, tylko nie dawaj żadnej siatki, ja żałuje ze dałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galki210 Posted October 30, 2012 Author Share Posted October 30, 2012 Czyli ziemia będzie Dzięki wielkie, zaczynam w piątek lać wodę . Po jakim czasie pierwsza podmiana ? Odnośnie obsady poczytam i popytam za jakiś czas. Jeszcze jedno ... Taki piasek kwarcowy na ziemię i na to żwir rzeczny będzie oki ? http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-1-2-m ... 99375.html i http://allegro.pl/zwirek-akwarystyczny- ... 99392.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Czyli ziemia będzie Dzięki wielkie, zaczynam w piątek lać wodę . Po jakim czasie pierwsza podmiana ? Odnośnie obsady poczytam i popytam za jakiś czas. Jeszcze jedno ... Taki piasek kwarcowy na ziemię i na to żwir rzeczny będzie oki ? Ja nie dawałem piachu żadnego, tylko ziemia torfowa 10l na to żwirek rzeczny 20l i rośliny, dekoracje, 2 tyg. czekamy, w 1 tyg. zrobiłem mała podmianę wody tak samo w 2 tygodniu, a na 3 tyg. już były w nim ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts