michallodz Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Witam Jestem świerzak jeśli chodzi o rybki i chciałem sie upewnić że lepiej dać im mniej papu niż więcej - niech mnie ktoś poprawi jeśli sie myle. Druga sprawa to ostatnio byłem w sklepie i chlopczyk za kasa mowił że rybki nawet dwa tygodnie bez jedzenia wytrzymaja, możliwe to? pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasiaaa Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 zalezy jakie rybki , albo kup im karmnik jak wyjezdzasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Tydzień to może jeszcze, ale dwa...? Ja bym nie ryzykowała :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Przyznam się, że kilka lat temu tak właśnie zamęczyłem rybki(byłem początkujący-potrafiłem trzymać brzane rekinią i długonosa w 30l.) bez mała 2 tygodnie bez jedzenia. A karmić najlepiej 2-3x dziennie różnym pokarmem Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 tak, a do wypowedzi poprzednich dodam że regularnie, jeden dzień w tygodniu rybki jest dobrze "przegłodzić" Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Dorosłe, zdrowe rybki w dojrzałym akwarium powinny wytrzymać 2 tygodnie, ale nie powinno się robić tak długiej głodówki. Wskazane jest raz w tygodniu nie karmić w ogóle ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupeRyba;) Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Też słyszałam o tej jedno dniowej głodówce ale zastanawiam sie co to daje rybką? Z góry dzięki;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwa4 Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Wytrzymać - wytrzymają, najpierw zaczną skubać rośliny, później większe podgryzać płetwy mniejszym - generalnie może być sporo strat w roślinkach i rybach. Lepszym wyjściem będzie karmnik a może ktoś z rodziny lub sąsiad Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Widziałam gdzieś specjalne tabletki. http://www.kirysek.pl/holiday-pokarm-ni ... 5e8f98ea74 konkretnie to chodzi o to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michallodz Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 Tak sie pytałem bo wiecie jak to jest jak sobie ktos akwarium zalozy i kazdy kto przyjdzie musi dac rybkom papu ;/ ostatnio przelozylem rybki dowiekszego akwarium i stare sprzatnalem i pod zwirem bylo tyle zarcia ze szok dlatego teraz karma jest schowana i dostaja raz dziennie ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Rybki wytrzymają 2 tygodnie, jeśli są odpowiednio karmione tzn. Dostarczasz im niezbędnych składników w odpowiednich ilościach i urozmaicasz dietę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekD Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 hymm co do drugiego to możliwe chyba ponieważ Ryby na wolności same zdobywają pokarm, a ryby karmi się dwa razy dziennie i raz w tygodniu głodówka:P Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek11 Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 2 tygodnie to według mnie za długo, rybki wtedy dziczeją i stają sie bardziej agresywne i atakują inne rybki... A co do tego karmienia 2x-3x razy dziennie nie zgodzę się karmi się raz na dzień... bo rybki nie znają umiaru w jedzeniu i jedzą ile wlezie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 dlatego karmi się kilka razy dziennie małymi porcjami, a nie do oporu dzięki temu rybki nie nażerają się na cały dzień czyli jest mniejsze ryzyko przekarmienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 ja np.narybek karmie 3-4razy dziennie ale po troch jedzenia a nie raz i duzo lepiej małymi porcjami i czesciej niz jedno porcjo i duzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzanna Posted May 20, 2009 Share Posted May 20, 2009 ja raz dzienne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczyca Posted May 20, 2009 Share Posted May 20, 2009 Ja tak samo raz dziennie karmie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted May 20, 2009 Share Posted May 20, 2009 viewtopic.php?f=37&t=3452 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts