ufomanish Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Witam wszystkich bardzo serdecznie, jestem nowy na forum:) Akwarium mam od paru lat, ale teraz chce zrobić zbiornik który bd miał ręce i nogi. Kupiłem podłoże aqua II substrate i na to chce wysypać żwirek, czy to dobry wybór? Jakie roślinki polecacie i rybki do tak małego zbiornika. Myślałem nad jakimis neonkami/brzankami, jestem otwarty na propozycję. Licze na pomoc Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Ja bym dał sam żwirek bez substratu. Co do roślin to jakie oświetlenie i czy będą nawozy? Brzanki w 45 l odpadają. Chcesz jakieś ryby duże czy drobnice? Proponowana obsada: bojownil 1 + 2 lub ramirezy 1 + 1 neon inesia 10 szt kirys panda 6 szt krewetki rc (opcja tylko przy bojownikach) Jeżeli nie duże to możesz dać np 1 +3 gupika i neony. +1. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 jeżeli nie duże to możesz dać np 1 +3 gupika i neony Przecież to nawet minimum nie jest. W 45 litrach z tymi rybami nie poszalejesz. Bojownik i krewetki będą tu dobrym rozwiązaniem. Lada chwila, pojawi się więcej propozycji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
esternik Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Ja bym tylko zostawiła samego samca bojownika i parkę ramirez. Krewetki odpadają w tym przypadku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 moj-przepis-na-akwarium-roslinne-t46630.html - Proponuję dokładnie przeczytać - znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań Link to comment Share on other sites More sharing options...
ufomanish Posted September 29, 2012 Author Share Posted September 29, 2012 Czyli ile mogę kupić rybek do takiego akwa? Słyszałem coś że 1 ryba potrzebuje 5 l wody. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Slyszałem coś że 1 ryba potrzebuje 5 l wody. Każda ryba ma inne wymagania. W odpowiedziach jest wyraźnie napisane, co możesz mieć: bojownik, ramirezy, krewetki. Co do gupików, niektórzy umieszczają go nawet i w 20 litrach, będę polemizował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Nie dawaj samego żwirku. To jałowe podłoże, daj pod żwir ziemię ogrodową, lub doniczkową.Albo użyj gotowego substratu - ta wersja jest droższa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ufomanish Posted October 2, 2012 Author Share Posted October 2, 2012 bojownil 1 + 2 lub ramirezy 1 + 1 neon inesia 10 szt kirys panda 6 szt krewetki rc (opcja tylko przy bojownikac Oczywiście tego wszystkiego razem nie mogę wrzucić? Chciałbym mieć różnorodne ryby jak najwiecej w akwa. tzn moze nie strasznie dużo , ale np z 2-3 gatunki Link to comment Share on other sites More sharing options...
janas Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 Ja nie polecam bojowników i brzanek! Są ładne ale nie przyjazne! Zależy jakie lubisz ryby. Możesz np: -molinezje -mieczyki -gupiki -żałobniki -neony -i inne(pasujące) pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
janas Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 Razem w akwa możesz mieć ok.15-20. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ufomanish Posted October 2, 2012 Author Share Posted October 2, 2012 bojownil 1 + 2 lub ramirezy 1 + 1 neon inesia 10 szt kirys panda 6 szt krewetki rc (opcja tylko przy bojownikac czyli wyżej wymienione ryby mogę mieć jednocześnie ? Śpieszy Ci się gdzieś? Pisownia. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts