Jump to content

Jak skutecznie walczyć z glonami

Recommended Posts

Witam!

Jak w temacie. A więc co robić aby było ich jak najmniej? Stosować jakieś preparaty? A co z nawożeniem - czy zastosowanie nawozów spowoduje, że roślinki "wyprą" glony?

Wiem, podstawa to dobre światło, ale co jeszcze?

Na razie CO2 nie będę stosował.

Pozdrawiam

A z jakimi glonami chciałbyś sobie poradzić?

Chyba nikt nie poleci "jakichś preparatów", bo chemie stosuje się w ostateczności.

Ogólnie, żeby było mniej glonów trzeba mieć dużo roślin, odpowiednią ilość światła, nawozy i stosować regularne podmiany wody.

A z jakimi glonami chciałbyś sobie poradzić?

Chyba nikt nie poleci "jakichś preparatów", bo chemie stosuje się w ostateczności.

Ogólnie, żeby było mniej glonów trzeba mieć dużo roślin, odpowiednią ilość światła, nawozy i stosować regularne podmiany wody.

W zasadzie nitkowate i krasnorosty. Nitkowate pojawiają się nawet na 2-3 dniowych liściach!

Są jeszcze pojedyncze (chyba) zielenice, ale jest ich malutko (takie zielone placki 1-2mm) tylko na starych liściach. Krasnorosty przeważnie też tylko na starych liściach.

ps. strona o glonach: http://www.glony.republika.pl/

albo możesz kupić stadko otosków. Ich cena to około 5 zł. za sztukę. stadko 5-6 osobników. Są lepsze od zbrojników bo zjadają wyłącznie glony i to różnych rodzajów nie łamią liści pod swoim ciężarem. zamieniłem zbrojnika na otoski i glony miałem z głowy. Tylko jak zauważysz że glony znikły to musisz dokarmiać tabletką dla ryb dennych nie jedzą pokarmów żywych ani suszonych inaczej ci padną.

Moje dwa otoski mają tak napchane brzuszki od glonów, aż miło popatrzeć :)

Wczoraj kupiłem 3 małe kosiareczki - 3-4cm (oddam jak podrosną) i 2 krewetki amano.

Kosiarki ładnie pracują, krewetki trochę leniwe.

Share

• Create New...