kamil18c Posted March 31, 2012 Share Posted March 31, 2012 Planuje restart akwarium. Pod bazalt chcę dac ziemie ogrodową. Zastanawia mnie czy jest sens dodac tam kulki gliniano torfowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 31, 2012 Share Posted March 31, 2012 Sama ziemia jest już bardzo żyznym podłożem dla roślin , więc kulki są zbędne , aczkolwiek nie zaszkodzą jeśli je włożysz w podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted March 31, 2012 Share Posted March 31, 2012 Kulki powinno się stosować przy jałowych podłożach, sama ziemia ogrodowa wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 31, 2012 Share Posted March 31, 2012 Nie trzeba dawać,ale też nie zaszkodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 31, 2012 Share Posted March 31, 2012 Sensu nie ma, bo sytuacji to bardziej nie poprawi. Różnicy między ziemią, a ziemią+kulki nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diteer Posted April 2, 2012 Share Posted April 2, 2012 A co zrobić, żeby rośliny rosły w samym piachu ? Wtedy stosować kulki, czy wystarczy lać nawozy i podawać co2 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted April 2, 2012 Share Posted April 2, 2012 Dobre oświetlenie i dopiero wtedy co2 i nawozy. Kolego Diteer największą role to spełnia oświetlenie. Kulki gliniano-torfowe troszkę pomogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 2, 2012 Share Posted April 2, 2012 Zasobne podłoże jest podstawą funkcjonowania każdego akwarium roślinnego. Jakieś tabletki działające miejscowo nie rozwiązują problemu. Rośliny czerpią składniki pokarmowe nie tylko ze słupa wody ale także systemem korzeniowym - w systemie korzeniowym zachodzi bardzo wiele rożnych procesów istotnych dla funkcjonowania roślin.Z doświadczeń moich ale także innych akwarystów wynika że akwarium roślinne na samym żwirku (podłoże jałowe) wymaga dwu a nawet trzykrotnie większego nawożenia słupa wody niż w przypadku takiego samego akwarium z podłożem żyznym , a efekty i tak nigdy nie będą takie same. Podłoże ma możliwości buforowe - gromadzenia i oddawania w razie potrzeby niezbędnych substancji odżywczych - żwirek , czy piasek - niestety nie , Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil18c Posted April 2, 2012 Author Share Posted April 2, 2012 A może zrobic tak? -ziemia ogrodowa na nią dac warstwę wymieszanej gliny z torfem, a na to wszystko bazalt. Czy ziemię, torf, glinę mam wcześniej wyprażyc? Czy może wystarczy zalac wrzątkiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 3, 2012 Share Posted April 3, 2012 Można troszkę wzbogacić pokruszoną gliną - choć nie jest to niezbędne. Jak ktoś się bardzo boi to można ziemie zmineralizować albo wyprażyć w piekarniku - mnie się tam nigdy nie chciało czegoś takiego robić i nigdy nie miałem żadnych problemów. Trzeba zwrócić uwagę żeby nie było jakiś nierozłożonych części roślin czy patyków i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil18c Posted April 4, 2012 Author Share Posted April 4, 2012 Kupiłem ziemię pod bazalt. Skład: torf, biohumus, węgiel brunatny, piasek, kora, dolomit, perlit, makro- i mikroelementy. ph 4,5 -5,5 Nadaje się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Ta kora to nie za bardzo , reszta by była ok. Ziemia powinna być uboga zwykła - może być z kretówki byle nie zbierana w pobliżu jakiegoś parkingu czy innych miejsc narażonych na zanieczyszczenia chemiczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts