Jump to content

Ziemia ogrodowa + kulki gliniano torfowe

kamil18c
 Share

Recommended Posts

Zasobne podłoże jest podstawą funkcjonowania każdego akwarium roślinnego. Jakieś tabletki działające miejscowo nie rozwiązują problemu. Rośliny czerpią składniki pokarmowe nie tylko ze słupa wody ale także systemem korzeniowym - w systemie korzeniowym zachodzi bardzo wiele rożnych procesów istotnych dla funkcjonowania roślin.Z doświadczeń moich ale także innych akwarystów wynika że akwarium roślinne na samym żwirku (podłoże jałowe) wymaga dwu a nawet trzykrotnie większego nawożenia słupa wody niż w przypadku takiego samego akwarium z podłożem żyznym , a efekty i tak nigdy nie będą takie same. Podłoże ma możliwości buforowe - gromadzenia i oddawania w razie potrzeby niezbędnych substancji odżywczych - żwirek , czy piasek - niestety nie ,

A może zrobic tak?

-ziemia ogrodowa na nią dac warstwę wymieszanej gliny z torfem, a na to wszystko bazalt.

Czy ziemię, torf, glinę mam wcześniej wyprażyc? Czy może wystarczy zalac wrzątkiem?

Można troszkę wzbogacić pokruszoną gliną - choć nie jest to niezbędne. Jak ktoś się bardzo boi to można ziemie zmineralizować albo wyprażyć w piekarniku - mnie się tam nigdy nie chciało czegoś takiego robić i nigdy nie miałem żadnych problemów. Trzeba zwrócić uwagę żeby nie było jakiś nierozłożonych części roślin czy patyków i tyle.

Ta kora to nie za bardzo , reszta by była ok. Ziemia powinna być uboga zwykła - może być z kretówki byle nie zbierana w pobliżu jakiegoś parkingu czy innych miejsc narażonych na zanieczyszczenia chemiczne.