-Patryk- Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 Witam, mam pewien problem z akwarium i nie mam pojęcia co to może być - uprzedzam, jestem początkującym akwarystą. A mianowicie: na szybkach akwarium, od wewnątrz, gdzieniegdzie można zauważyć brązowy nalot (nieduże brązowe plamki). Woda także pachnie nie za ciekawie... Jednego dnia zdechły mi 2 rybki tej samej rasy i płaci choć dzień wcześniej czuły się bardzo dobrze. W akwarium mam: molinezje żaglopłetwe, - właśnie co do molinezji to samce pojawiła się czarna lamówka ogona i płetwy grzbietowej, to źle? - bocje wspaniałe i jeszcze takie średniej wielkości rybki całe w błękitno-czerwone (szkarłatne?) paski, których nazwy nie znam. Zbiornik o pojemności 60l. 3 roślinki w tym jedna większa oraz 2 zielone kule. Żwirek jako podłoże. Nie mam pojęcia co to może być, choroba rybek, złe środowisko, czy coś innego. Proszę o szybką pomoc. :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 Ile czasu ma akwarium ? jakie podmiany stosujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Patryk- Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 Akwarium mam od niedawna - 2 tygodnie. A co do podmian to jak pisałem jestem początkującym akwarystom i szczerze mówiąc nawet nie kojarzę o co chodzi :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 I jakie rybki miałeś, i masz teraz? EDIT: Podmiany - robi się co tydzień: wylewasz 20-30% wody z akwa i wlewasz odstaną 24h wodę, aby ją odświeżyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Patryk- Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 Rybek nie zmieniałem, cały czas ten skład jaki wymieniłem powyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 Źle napisałem :/ - chodzi mi o ich ilość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Patryk- Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 Po 4 z wszystkich które wymieniłem: 2 samce, 2 samice. Z tych których nazwy nie znam, padły 2 samice :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 To dopiero po 2 tygodniach od zalania można zacząć powoli je wpuszczać, zbiornik nie dojrzał . Wszystko nie tak ,bocje 200l min. poczytaj o zakładaniu akwarium, na forum znajdziesz o tym. A ten brązowy nalot to okrzemki- glony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Patryk- Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 No to bocje jutro odsprzedam :/ I kupie glonojada, a co do tej czarnej lamówki na ogonie i płetwie u molinezji pomożecie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 4 molinezje żaglopłetwe- min. 150l ? 4 bocje wspaniałe - min. 200l 4 neonki(?) - zobacz czy o te chodzi http://www.superakwarium.pl/neon-innesa-id419.html I dopiero po minimum 2 tygodniach od zalania, możesz rybki wpuszczać. Przerybione i nie dojrzałe akwarium! _______________ Glonojad też będzie za duży na Twoje akwarium, kup OTOSKI, albo AMPULARIE. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 Proszę poczytaj najpierw o rybach zamiast kupować... Glonojady są za duże do 60L. Do takiego akwa proponuję otoski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Patryk- Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 Nie, nie chodziło mi o neonki, podobne kolorami do neonków ale z 3 razy większe i są w takie jakby w paski (pręgi?) a nie jak u neonków podzielone na 2 połowy - dominuje czerwony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 mei pomóż zidentyfikować mu rybę takie jak neon czerwony, tylko 3 razy większy i ma pręgi? -Patryk- może mógłbyś dać ich zdjęcie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Patryk- Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 Już wiem: chodziło mi o prętnika karłowatego ;P Teraz jak się lepiej przyjrzeć to aż tak bardzo neonka nie przypomina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 Myślałem o prętniku, ale jak powiedziałeś, że podobny do neona, to mnie zmyliłeś i to bardzo! EDIT: Czyli już wiesz co masz zrobić, restart zbiornika, wodę zalać minimum 2 tygodnie odczekać do wpuszczenia ryb, i najpierw poczytać o tych rybkach, które chcesz mieć, żeby nie przerybiać zbiornika i mieć dla nich jak najlepsze warunki do życia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts