Yorkowa2108 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 We wtorek zakładałam akwarium [72] i dziś rano zauważyłam biały nalot na korzeniu. Co to może być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Sporo tego, wyjmij korzeń z aqwa, umyj np. szczotką, dokładnie usuwając cały nalot. Jeśli korzeń nie był odpowiednio przygotowany (patrz viewtopic.php?f=7&t=11051) to zrób to. Jeśli był i to kilkukrotnie to pozostaje mechaniczne czyszczenie co kilka dni aż do skutku, lub wymiana korzenia na inny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Sporo tego, wyjmij korzeń z aqwa, umyj np. szczotką, dokładnie usuwając cały nalot. Jeśli korzeń nie był odpowiednio przygotowany (patrz viewtopic.php?f=7&t=11051) to zrób to. Jeśli był i to kilkukrotnie to pozostaje mechaniczne czyszczenie co kilka dni aż do skutku, lub wymiana korzenia na inny. Można i tak,ale niekoniecznie. Niektóre ryby zjadają ten nalot. U mnie są to akurat gibki i zbrojniki niebieskie,ale z tego co wiem to jedzą to także molki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Ale tu jeszcze nie ma (mam nadzieję), a już na pewno nie powinno być ryb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yorkowa2108 Posted July 29, 2011 Author Share Posted July 29, 2011 Nie, nie ma jeszcze ryb. Ale jak za 2 tygodnie jeszcze będzie ten nalot to chyba skombinuję zbrojnika niebieskiego. Wiem mam za małe akwa, ale jak już będę pewna, że nie ma już nalotu to komuś oddam glonojada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Nie ma się czym przejmować samo zniknie jak pojawią się mieszkańcy akwa A poza tym to pytanka związane z korzeniami zadajemy tu: viewtopic.php?f=7&t=11052 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yorkowa2108 Posted July 30, 2011 Author Share Posted July 30, 2011 Upss Nie wiedziałam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts