steven69 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Jak w temacie, robimy liste roślin które nie zostaną zjedzone przez welony. jakieś pomysły ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaś Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Hmmmm...może jakiś anubiasik? Mają dość twarde liście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Też trzeba brać pod uwagę niską temperaturę jaką potrzebują welonki. Najlepsze są więc krajowe jak np. moczarka. Welonki nie będą niszczyć roślin jak będą miały wystarczająco dużo pokarmu roślinnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
steven69 Posted July 7, 2011 Author Share Posted July 7, 2011 a czy Eleocharis Parvulus dałoby rade posadzić w akwarium ?? jeżeli nie ... jakiej rośliny użyć jako trawnika ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Trawnika przy welonach raczej nie utrzymasz raczej. Ryby lubią podłubać w podłożu. Z tego co wiem to kryptokoryna daje rade przy welonach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Może się przyda: ROŚLINY Rośliny w akwarium mają duże znaczenie w cyklu azotowym - więc rośliny w akwarium z welonami muszą być Odpowiednio dobrane rośliny dle welonów to naprawdę nie lada problem :/, ponieważ Złota Rybka jest rybką roślinożerną na dodatek wiecznie głodną. Polecam metodę "prób i błedów" ponieważ to zależy od danego osobnika na jakiego trafiliśmy. Znam przypadek gdzie Welon nie ruszał np Moczarki - ponieważ był z ta roślinką od samego początku swojego istnienia, był tak mały , że nie dał rady urwać listka i już jej nie ruszał. Ale wierzcie mi to są odrębne przypadki, ponieważ miałam coś podobnego welon nie ruszał mi pewnej roślinki do czasu, aż wyjechałam podczas mojego wyjazdu z głodu dał radę zjeść całą roślinę i została tylko łodyga. Są rośliny które welony nie dają rady ugryźć ponieważ są gorzkie, twarde i ostre. Kryptokoryna - różne gatunki Żabienica ocelot Anubias Jeśli zauważysz, że welon podjada jakieś roślinki które masz w akwarium zawsze usuwaj resztki zapobiega to zatkaniu filtra, gniciu i psuciu parapetrów wody Żródło: http://www.welon.friko.pl/porady.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts