Jump to content

Rośliny dla welonów

Recommended Posts

Może się przyda:

ROŚLINY

Rośliny w akwarium mają duże znaczenie w cyklu azotowym - więc rośliny w akwarium z welonami muszą być

Odpowiednio dobrane rośliny dle welonów to naprawdę nie lada problem :/, ponieważ Złota Rybka jest rybką roślinożerną na dodatek wiecznie głodną.

Polecam metodę "prób i błedów" ponieważ to zależy od danego osobnika na jakiego trafiliśmy.

Znam przypadek gdzie Welon nie ruszał np Moczarki - ponieważ był z ta roślinką od samego początku swojego istnienia,

był tak mały , że nie dał rady urwać listka i już jej nie ruszał.

Ale wierzcie mi to są odrębne przypadki, ponieważ miałam coś podobnego welon nie ruszał mi pewnej roślinki do czasu, aż wyjechałam

podczas mojego wyjazdu z głodu dał radę zjeść całą roślinę i została tylko łodyga.

Są rośliny które welony nie dają rady ugryźć ponieważ są gorzkie, twarde i ostre.

Kryptokoryna - różne gatunki

Żabienica ocelot

Anubias

Jeśli zauważysz, że welon podjada jakieś roślinki które masz w akwarium zawsze usuwaj resztki zapobiega to zatkaniu filtra, gniciu i psuciu parapetrów wody

Żródło: http://www.welon.friko.pl/porady.htm