lukole4 Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Witam. Muszę zakupić oświetlenie do nowego akwarium (375 L 150X50X50 ) i mam problem. Nie wiem na co się zdecydować. Jarzeniówki czy HQI. Co sądzicie o takim czymś: http://allegro.pl/nowa-lampa-hqi-150w-z ... 57938.html Mam zamiar kupić takie 2 sztuki. Prosze o wasze opinie. Może ktoś coś takiego posiada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Jak dla mnie bomba. Muszę się pochwalić, że widziałem akwaria na żywo (jestem ze Starogardu) i efekt nieziemski. Byłem nawet w biurze Akwaria w pełni oświetlone (2m dł.,1m szer.,1m h). Niestety roślin nie sprzedają, ani nie oddają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukole4 Posted July 2, 2011 Author Share Posted July 2, 2011 A jak z awaryjnością? Na jak długo wystarczają żarniki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Żarniki w HQI częściej się przepalają niż gaz świetlówkach ale świetlówki należy zmieniać co roku a nie wiem jak to jest z żarnikami.Wiadome jest że trzeba je montować przez jakąś suchą szmatkę bo nawalają nawet po niespełna kilku dniach zależy od użytku Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukole4 Posted July 2, 2011 Author Share Posted July 2, 2011 Może jest ktoś kto użytkuje już dłuższy czas oświetlenie typu HQI i na własnej skórze doświadczył plusy i niusy tej technologi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Nie mam w domu HQi, ale widziałem takie rozwiązania. Efekt takiego oświetlenia, jest nieporównywalnie lepszy niż przy świetlówkach. Te wszystkie odblaski, cienie... Nie mleczne światło świetlówki, tylko takie - prawie Słoneczne. To niewątpliwa zaleta. Do wad na pewno należy zaliczyć to że takie źródło światła... grzeje niemiłosiernie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts