rafikrafiki Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Witam w moim 200 l.( 100x40x50 ) akwa pojawiło się kilka problemów. Ponad dwa tygodnie temu zrobiłem restart i wszystko było ok. W poniedziałek dolałem jakieś 7-10 l . wody i zrobiła się mleczna - przejrzystość oceniam na jakieś 80 %. Dodatkowo chyba mam w akwa nicienie tak podejrzewam bo na szybach pojawiły się takie białe włoski wielkości 1- 2 mm i wyglądają jak mikro dżdżownice. Co do nicieni podejrzewam że przyjechały z krewetkami i mchem. Ktoś ma pomysły co z tym zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 To prawdopodobnie wypławki,podaj zdjęcie. Co do mętnej wody nie wypowiem się bo niedokładnie opisałeś. Sam nie raz dolewam odparowana wodę i jako początkujący nie mam takich kłopotów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 To foto przedstawia te istoty. Pochodzi z mojego byłego krewetkarium. A co do wody to użyłem tej samej co wpuszczałem do akwarium podczas restartu. ( nie chlorowana, ale wodociągowa ). Cały czas była kryształ do czasu dolania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarthKowal Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 wypławek nie jest biały tylko brazowy i nie pływa w toni tylko "chowa" sie w podłozu (bynajmniej u mnie w akwarium tak było). Po drugie aż tyle tego nie było tylko 4 sztuki które w 2 dni wyeliminowalem. Wydaje mi się że to nicenie ale ręki nie dam se uciąć Podaj co trzymasz w akwa bo ryby powinny sobie z tym poradzic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Co do mlecznej wody to dzieje się to, ale przeważnie podczas większych podmian wody.. Co do tych stworzonek to może spróbuj je osunąć, może się nimi rybki zainteresują... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 kirysy, kosiarki, zbrojniki, molinezje, gupiki, platki, mieczyki, neony, jarzeńce, kardynałki, razborki, danio, bystrzyki, mruk, bocja, labeo Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 kirysy, kosiarki, zbrojniki, molinezje, gupiki, platki, mieczyki, neony, jarzeńce, kardynałki, razborki, danio, bystrzyki, mruk, bocja, labeo I to wszystko masz w 200l? :zamieszany: Obsadę, na 100% trzeba zmienić, bo jest straszna.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 kirysy, kosiarki, zbrojniki, molinezje, gupiki, platki, mieczyki, neony, jarzeńce, kardynałki, razborki, danio, bystrzyki, mruk, bocja, labeo I to wszystko masz w 200l? :zamieszany: Obsadę, na 100% trzeba zmienić, bo jest straszna.. Wiem staram się redukować, w sklepach nie chcą przyjmować, więc muszę oddawać rybki każdemu kto się napatoczy. To zagadnienie poruszałem w innym wątku: viewtopic.php?f=39&t=34323 i już mam wybraną obsadę. Jednak wróćmy do tematu, a o obsadzie pogadajmy na tamtym wątku Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Co do tych nicieni to po dniowej głodówce ich populacja została zredukowana. Zauważyłem też że moje ampularie chyba je zjadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borek Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Mam coś podobnego, pod mikroskopem widać że ich ciało składa się z prawie niewidocznych pierścieni (jak u dżdżownicy) z między których wyrasta coś co wygląda jak włoski i które są tylko po jednej stronie ciała. Co to za robal, do nicieni raczej to nie jest podobne, ma on stadium pasożytniczy na innych organizmach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts