zibi6 Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 Witam Szwagierka zakłada akwarium dla dziewięcioletniego syna. Ja je pomogę przygotować. Kupiła już akwarium 25L o wymiarach 40x25x25. W mniejszym, starszym akwarium trzymają 1+2 bojowniki a więc one będą przeniesione do większego. Co jeszcze można biorąc pod uwagę opiekować akwarium będzie się przede wszystkim dzieciak pod nadzorem rodziców? Chodzi o to aby ryby były raczej łatwe w utrzymaniu. Myślałem nad kilkoa otoskami i kiryskami. Można? Jeśli tak to w jakich ilościach? Jakieś inne opcje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 No raczej do takiego litrażu to nie.. Myślę, że na prawdę fajną opcją byłoby zakupienie gupików, bo są kolorowe i w miarę proste w utrzymaniu Nie dość, że się dziecku spodoba to jeszcze na pewno ucieszy się, gdy samicze zaczną rodzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciek418 Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 Hmm no nie wiem czy gupiki to dobry pomysł. Dlaczego? A no dlatego, że zaczną sie porody i po niedługim czasie będzie przerybienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 No to w takim razie co za problem kupić same samce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
auch78 Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 Ja proponuję drobniczki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 Jeśli będą małe to nie trzeba ich wyławiac. Wtedy nie będzie przyrebienia. Drobniczki są trudno dostępne. I to prędzej z nimi można mie przerybienie bo one nie zjadają swojego potomstwa. Uważam że najlepszym rozwiązaniem będą Gupiki. 4 - 5 samców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted June 25, 2011 Author Share Posted June 25, 2011 No raczej do takiego litrażu to nie..Nie otoski i kiryski czy nie bojowniki? Sam samiec na 100% może być (przynajmniej nigdzie na tym forum nie wyczytałem że jest inaczej). Czy może być harem tego już nie jestem pewny. Problem jest taki że samiczki już ma (tak to jest jak rodzice kupują rybki bo się dziecku podobają, na szczęście już się za nich wziąłem). Ja proponuję drobniczki .Ale drobniczki z bojkiem chyba nie bardzo mogą być, tak tu przeczytałem viewtopic.php?f=39&t=19607. A jakieś inne rybki na dno /jeśli nie otosek i nie kirysek/? Czytałem że Kirysek Pigmej - Corydoras pygmaeus może być. Czy to jedyny kirysek nadający się do takiego akwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 To jest małe akwarium, więc do niego tylko gupiki ewentualnie jakieś drobniczki. Na dno może być Kirysek Pigmej 5-6 sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paluszekrybny Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Ale drobniczki z bojkiem chyba nie bardzo mogą być, tak tu przeczytałem viewtopic.php?f=39&t=19607. Drobniczki z bojownikiem dają sobie radę, przynajmniej u mnie. Bojek się stroszy czasem troszkę, ale nie zauważyłem większych problemów. Drobniczki też zjadają małe, tzn na pewno atakują, wyławiałem już narybek z podartym ogonem nie raz(jeszcze zanim doszedł bojownik, więc wiadomo kto to zrobił). Ale szczerze nie polecam drobniczek dla dziecka, bo są mało atrakcyjne jeżeli chodzi o wygląd. Osobiście dałbym samce gupika, mix kolorów, na dno krewetki jakieś(a może wytrzymają...) i ładne ślimaki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Albo drobniczki albo bojek. Przerybienie będzie w 25 litrach z dwoma gatunkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Synce Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 może z 10 neonek ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 może z 10 neonek ?Na neonki akwarium zdecydowanie za małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Neonki Zielone ale przynajmniej od 45cm długości akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 2, 2011 Author Share Posted July 2, 2011 No to pozostaniemy przy samych bojownikach. Tym bardziej że harem już jest. Poza tym drobniczki jednodniowe i Kiryski Pigmeje są ciężko dostępne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts