Demeksc Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Posiadam akwarium od kilku tygodni i borykam się z bardzo denerwujacym mnie problemem. Zielenieje mi woda. Posiadam akwarium 60l, filtr http://www.kubazoo.com/pl/aquael-fan-1- ... ny-75.html . Woda czysta jest najwyżej 2 dni. Moja obsada to: 6 Małych mieczyków, 6 miłych molinezji, 1 bojownik syjamski, 1 pawie oczko samiec i pare małych samiczek, 2 nie duże glonojady. Dodatkowo w kotniku ok 40 mieczyków które mają ok 2 tygodni. Wodę wymieniam co nie cały tydzień. I tyle woda też dojrzewa. Więc jeżeli jesteście w stanie mi pomóc to bardzo bym prosił!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voltar Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Mieczyki nie nadają się do twojego akwa. Woda w akwa zawsze jest trochę bardziej zielona niż taka z kranu. Jak często robisz podmiany wody i ile jej podmieniasz? Filtr działa 24 na dobę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 A ile tej wody wymieniasz? Bo jezeli cala to masz powod zakwitu wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Zostaw ta wodę w akwarium w spokoju. Niech filtr pracuje sobie dzień i noc przez tydzień lub dwa. Woda musi dojrzeć, cierpliwości. Potem wymień maksymalnie 10 litrów i tak co tydzień. Masz chyba za dużo rybek w tym akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mich4lek Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 masz akwarium przy oknie albo czy padają na niego promienie słońca ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demeksc Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 Słońce nie pada na akwarium. Jak wymieniam wodę to tak ok połowy. Filtr chodzi bez przerwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Czyli masz niedojrzałe akwarium i podmieniasz połowę wody co niecały tydzień więc, nigdy się nie dojrzeje.U mnie w czasie dojrzewania akwariów nie podmieniałem wcale przez 3 tygodnie woda czysta i parametry są w normie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts