19kulka91 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 NO2 - 0,1 NO3 - 5 KH - 9 GH - 12 Fe - 0,15 PO4 - 0,5 PH - 8 Mam ogromy problem z PH. Caly czas powyzej 8... Nie wiem co to powoduje. Nawożę CO2, wiec powinno chyba spaść, jednak nic z tego. GH chyba tez za wysokie? Proszę o pomoc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Filtrujesz przez torf ? Jak nei to zacznij, a parametry się polepszą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Jakie rybki trzymasz w akwarium, to do nich powinieneś dobierać parametry wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Filtrujesz przez torf ? Jak nei to zacznij, a parametry się polepszą Zależy co hoduje... Twarda i zasadowa woda nie zawsze jest zła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Zależy co hoduje... Twarda i zasadowa woda nie zawsze jest zła.Jak by hodowała pyszczaki, to by chyba widziała jaką wodę potrzebują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kulka91 Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 Mam 112 l: 11 tetr barwionych 6 kirysów pstrych 4 bocje leopard 8 tęczenek filigranowych przy tych rybkach miałam PH do 7 i miałam parkę ramirez, jednak po kilku dniach mi padły teraz mam oprócz tamtych: 5 otosków 4 gertrudy ( nie pamiętam dokładnej nazwy. Mam je przez przypadek. Wysłałam tatę po otoski a pani w sklepie wcisnęła mu gertrudy jako otoski) 1 bojownik. Raczej mam przerybienie więc chyba oddam filigranki i gertrudy, ponieważ chciałabym jeszcze bojki. Nie filtruje przez torf. W sumie poki co to nie wiedziałabym nawet jak... Nie dawno jeszcze walczyłam z glonami bo po wpuszczeniu ryb okropnie mi zarosło i wtedy wlasnie ph skoczylo. Teraz glonow nie ma prawie ale ph nie spada... Mam filtr - filtracja KASKADA n500 AQUA SZUT 450L/h oraz kilka dni temu wstawiłam mniejszy Aquael unifilter 360 przez który przepuszczam CO2 - ogrzewanie grzałka 100 W Podloze: JBL AQUABASIS PLUS żwir kwarcowy jasny, mieszany 0,8-2 mm, 1-3 mm, 3-5 mm 5. Flora (ze znanych mi) moczarka żabienica nurzaniec rogatek sztywny Ludwigia Repens Eleocharis Acicularis bacopa cabomba Sagittaria subulata lileopsis lotos zielony lotos czerwony dębówka meksykańska Wąkrota białogłowa gałęzatka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 NO2 - 0,1 NO3 - 5 KH - 9 GH - 12 Fe - 0,15 PO4 - 0,5 PH - 8 NO2 - powinno wynosić 0,00 mg/l NO3 - OK KH - KH powinno wynosić połowę wartości GH w wodzie. GH - OK Fe - OK PO4 - OK PH - Polecam lekturę: Kliknij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kulka91 Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kulka91 Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 Czy ktoś może mi powiedzieć co moze u mnie podwyzszać PH? Z ozdób mam korzenie i dwa kokosy, żadnych kamieni... CO2 nie pomaga... Dałam już jakiś preparat na obniżenie i nic nie pomoglo. Ph ma wartość ok. 9... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Z tego co się orientuje niektóre podłoża zatwardzają wodę. Najprostszy sposób na sprawdzenie czy coś zatwardza wodę to polanie danego np. kamienia octem, jeżeli zacznie syczeć i pienić się oznacza to, że zatwardza wodę. Możesz również mieć wodę twardą w kranie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kulka91 Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 W południe sprawdziłam sobie podłoże... No i będzie restart akwarium...Nie które kamyki bąbelkowały. Byłam juz w sklepie, kupiłam nowy substrat i żwir. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuszal Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Jeśli chodzi o twardość wody jeśli masz możliwość dostania wody źródlanej to zaopatrz się w nią tylko przefiltruj. Stopień twardości takiej wody jest o 1 mniejszy od zwykłej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kulka91 Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 Myślę ze jak jutro wymienie podłoze to będzie ok. Jak dziś trochę wyłowiłam i polałam octem to byłam w szoku. Tak dużo było tam wapieni. Ludzie nie kupujcie na allegro u AKWARYSTYCZNY24!!!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuszal Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 No to częsty sprzedawca rzeczy do akwarium na allegro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kulka91 Posted January 1, 2011 Author Share Posted January 1, 2011 No ja własnie u niego prawie wszystko do akwarium kupiłam... No cóż. Żwir wymieniłam i Ph spadło juz do 7,2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts