Reo Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Jaki nawóz byście polecali dla moich roślinek? Zajrzyjcie do galerii... Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 szczerze to mogę powiedzieć tylko tyle ze nie ma takiej potrzeby specjalnie wydawać kase na nawóz te gatunki jesli będą miały dostęp do światła i czystą wodę powinny roznąc bez niczego;) A jak już bardzo będziesz chciał czymś nawozić to delikatnie masz malutki zbiornik do tego malutko roślin i możesz wyhodować tylko kolonie glonów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Nie mam wcale tak mało... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 PG Classic sobie kup na początek i wypróbuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 No dobra skoro chcesz nawozić mogę ci doradzić, lecz najpierw podaj parametry wody, żeby coś wybrać, bez tego to mogą być tylko kłopoty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 Nie robiłem żadnych testów. EDIT: A wie ktoś może jak zrobic jakiś nawóz własnoręcznie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Ja wiem ale mogę sprzedać tylko produkt heheh i powiem ze się opłaca.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 Cwaniak A słyszeliście coś o stosowaniu saletry potasowej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzierzka666 Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Coś mi się obiło o uszy, ale z tym chyba ostrożnie należy się obchodzić...można prosić o jakieś szczegóły typu: gdzie to dostać, jak stosować itp.?... Może jakieś linki do stronek informacyjnych, takie dla ludzi, co z chemią są na bakier? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 Można dostac w spożywczym. Ale nie w każdym. A o szczegóły jak stosowac to się właśnie was pytam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzierzka666 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Zaciekawiłeś mnie tą saletrą, że tak łatwo zdobyć, więc pogrzebałam i znalazłam to: http://www.holenderskie.pl/ http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem_KNO3.php Ten ostatni link pomoże Ci dobrać odpowiednie proporcje. Niestety, ja nie skorzystam, ponieważ sama borykam się z nadmiarem NO3 w moim akwarium, więc nie będę kombinować. Też radzę Ci najpierw zmierzyć. Może się okazać, ze wcale KNO3 nie potrzebujesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reo Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 Właśnie ja nie wiem za bardzo jak to rozrobic i jak podawac. Mógłby ktoś doradzic. Twój link jest do obliczania stężenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzierzka666 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 "Korzystając z kalkulatorów, wyliczyłem, że aby stężenie NO3 wzrosło o 13ppm muszę rozpuścić 2ml KNO3 w 10ml H2O i wlać całość do baniaka. Wody wyjdzie z 100l w akwarium... " Cytat z konkurencyjnego forum. Czyli powinieneś to rozpuścić w wodzie (wydaje mi się, że w destylowanej, aby roztwór był czysty) i wlać to do akwarium przy podmianie wody, a ile, to chyba musisz przekształcić jakoś kalkulator, który Ci podałam, albo musisz pogrzebać w sieci i poszukać "gotowca" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts