śledź Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 witam! zastanawiam się czy możliwe jest wpuszczenie do akwaterrarium z krabami tęczowymi małż, jako naturalnych filtratorów wody? zastanawiam się czy kraby ich nie zjedzą/nie uszkodzą? dzięki z góry;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Myślę że kraby z łatwością gdy małża się trochę otworzy dostaną się do jej wnętrza i obskubią Link to comment Share on other sites More sharing options...
śledź Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 to niefajnie... w sumie taka małża to pełnowartościowy posiłek. szkoda męczyć zwierzaki, dzięki za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Wiesz mi się tak wydaje że kraby sobie z nimi poradzą jak podobno helenki(ślimaki) zdołają zabić małże a co dopiero kraby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 zastanawiam się czy możliwe jest wpuszczenie do akwaterrarium z krabami tęczowymi małż, jako naturalnych filtratorów wody? zastanawiam się czy kraby ich nie zjedzą/nie uszkodzą? dzięki z góry;)Pomijając kraby - wiesz że małże mają "wydajność" w okolicach 1l/h? Link to comment Share on other sites More sharing options...
śledź Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 myślałem o nich jako o ciekawostce i DODATKOWEJ filtracji, nie podstawowej. co do wydajności- fajnie, ale jak to obliczyłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Nie obliczyłem, ale kiedyś spotkałem się z taką informacją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
śledź Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 swoją drogą, czy istnieje cokolwiek, czego krab nie zeżre? ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 swoją drogą, czy istnieje cokolwiek, czego krab nie zeżre? ;p Innego kraba i większe od siebie stworzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted November 10, 2010 Share Posted November 10, 2010 Ale kraby, trzymane w sklepach (przynajmniej w moim) też mają swoją pracę. Np. jak któraś rybka zdechnie ( co zdarza się tam często ) dają krabowi, i on ją sobie je. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KWES Posted November 10, 2010 Share Posted November 10, 2010 ja mam małże i kraby razem już od roku i puki co małże radzą sobie co do filtracji to mam ich 3 szt wielkości dłoni kraby są mniejsze od nich w tym akwarium pływają razem pielęgnice managuańskie carpinte i zbrojniki zbiornik jest co prawda mały bo na 250l ale to zbiornik przejściowy w nim nie mam żadnego filtra tylko napiwietrzacz oraz owe małże i to co moge powiedzieć na ten temat że w innych zbiornikach zdarzają się choroby a w tym jeszcze nic się nie dzieje woda jest bardzo czysta bez zapachu powiem więcej jakiś czas temu miałem problem z ospą więc wpadłem na pomysł i wpuściłem do tego zbiornika z małżami chore rybki po około 3 tyg rybki nadal pływały ale już ospy nie miały wiem że może to zbieg okoliczności ale od tej pory z ospą oraz nowo zakupionymi rybami robie tak że wpuszczam je do zbiornika z małżami a i jeszcze jedno jakiś czas temu był u mnie kumpel aby zrobić testy wody i wyszły rewelacyjnie choć woda w tym zbiorniku od ponad roku jest tylko dolewana ta część co odparuje ps.nie radze tylko wpuszczać bocji bo ja zrobiłem ten błąd i bocja tygrysia została bez pyszczka myślała że małża to żarcie i chciała sobie ją zeżreć niestety wsunęła pyszczek do muszki małży a ona się zamkneła więc tego nie radze robić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts