Pb98 Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 Witam, chciałbym się dowiedzieć jak rozmnożyć kiryski pstre ale z własnych doświadczeń. Przeczytałem chyba całe google i nadal moje kiryski nie chcą się trzeć Wymieniałem wodę, dawałem cały czas żywy pokarm i nic........... Co zrobić, aby się wytarły??? Proszę o radę Litraż: 20 litrów 25 litrów 40x25x25(?) Obsada: 10 - 12 gupików (narybek) Filtracja: Aquatic Nature Flow 60 Ogrzewanie: Brak Parametry: Temperatura: 20 stopni Celcjusza; 68 stopni Fahrenheita pH: 5,7 ( No właśnie, czy pH nie za małe) kH 3 gH 7 NO2: 0,00 mg/l NO3 15,00 mg/l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 Ja kiedyś gdy trzymałem te rybcie w akwarium 200L, utrzymywałem temperaturę około 27 stopni.Gdy podmieniałem w akwarium wodę tak około 30 litrów,czyli dosyć raptownie ja schładzałem momentalnie kiryski zaczynały się wycierać. A tak a propos to masz troszeczkę za małe akwarium jak na stadko kirysków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 Ja stosuję schłodzenie wody/podmiana 1/4 wody oraz zwiększam napowietrzanie w akwarium 112 litrów.Konkretnie wymieniam turbo filter 350 na 650 na te kilka dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 Masz za małe akwarium na na zbiornik tarliskowy dla kirysków pstrych.Tu już gdzieś pisałem o rozmnażaniu kirysków na forum 60l i masz pewne to łatwe do rozmnożenia ryby i łatwo odchować narybek.Jak wyżej napisał Ci Janusz podmiana wody stymuluje tarło , temp 22-27 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted September 6, 2010 Author Share Posted September 6, 2010 Serdecznie dziękuję za odpowiedzi! pH 5,7 nie będzie przeszkadzało? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts