Jump to content

Obsada 25l

Recommended Posts

Ja myślę że na 3-4 samce gupika akwa by wystarczyło(bez bojownika już), ale to strasznie nudne ryby. Pływają w prawo i w lewo, w górę i w dół przez cały dzień, a bettaski to prawdziwe indywidualności.

Czytanie ze zrozumieniem. Jak bojownik to tylko bojownik, jak gupiki to tylko gupiki....

Na glony najlepsza jest staranna opieka nad akwarium i dbanie o nie, żadna ryba czy ślimak Ci tego nie zapewni.

Na glony najlepsza jest staranna opieka nad akwarium i dbanie o nie, żadna ryba czy ślimak Ci tego nie zapewni.

Owszem zgadzam się z tym, ale jeśli bardzo chciałby coś dodać na glony to jakaś neritina czy clithony nie zaszkodzą. ;)

Kurde bo ja już nic nie wiem.

Byłem w 3 sklepach akwarystycznych i gadałem ze sprzedawcami na temat rybek.

Powiedzieli mi, że mogę w moim akwa trzymać neonki i wszystkie rybki wielkością sięgające neonków.

Więc już nic nie wiem.

Mi to by odpowiadało stadko neonków, stadko pawich oczek, i kilka kirysków lub krewetek. (raczej krewetek)

O kiryskach też się wypowiedzieli, że mogę je trzymać.

I teraz jeszcze 1 problem czy koleś się nie zna czy co (może się nie znać bo jest na przyuczeniu)

bo ma krewetki.

Ja się pytam jakie a on mi normalne krewetki.

Czy jest rodzaj same krewetki nie np. Reed cherry itp. tylko nazwa krewetka i tyle?

Spoko, zrób tak jak radzą sprzedawcy [słowo klucz, sprzedawca, to nie to samo co akwarysta], spytaj o dojrzewanie akwarium, sprzedadzą Ci jakiś preparat i powiedzą że rybki można wpuszczać od razu, spytaj - zobaczysz że tak Ci powiedzą.

Tylko później nie zakładaj tematów "dlaczego moje rybki chorują", "dlaczego moje rybki są mało aktywne i wyblakłe", "dlaczego moje rybki umierają" itd itp.

Jesteś na forum tyle żeby zauważyć że 98% sprzedawców w zoologicznych sprzeda wszystko byleby zarobić.

Co do krewetek... nazwa "krewetka" jest tak samo dokładna jak "ryba".

Bardzo prawdopodobnie że mają tam krewetki RC bo są chyba najpopularniejsze w sklepach, ale równie dobrze może to być jakiś inny gatunek.

Jeszcze chciałem przedstawić jeden cytat z pewnej strony o krewetkach.

I na koniec ważna uwaga - koniecznie dowiedzmy się co kupujemy! Importerzy, hurtownicy i sklepy lubią nadawać krewetkom błędne nazwy lub - co jeszcze gorsze - wymyślają własne. Może nam się zdarzyć nabyć śliczną, maleńką krewetkę która - wg. zapewnień sprzedawcy - ma konsumować glony, a w naszym akwarium dorośnie do 20 cm, pożre całą obsadę, wytrzebi roślinność i przekopie podłoże. To naturalnie już BARDZO ekstremalny przykład ;), tym niemniej warto przed zakupem przejrzeć kilka zdjęć (naturalnie krewetek) i postarać się zidentyfikować zwierzę które zamierzamy kupić.

A mi sprzedawca do 54l, radził bocje wspaniałe!

No i co z tego, jak tak bardzo chcesz, to rób tak jak radzi sprzedawca, może jeszcze welonki do kompletu?

Ale poczytaj trochę o wymaganiach ryb!

Neonów i gupików, nawet w 200l się razem nie powinno trzymać bo wymagają innej wody.

Po za tym na neony minimum 50l :!::!::!:

Kiryski moim zdaniem też się nie nadają.

Daj albo 1 bojka + krewetki karłowate, albo 3-4 samce gupika + krewetki karłowate.

Nic innego, jeśli koniecznie chcesz neony, to kup minimum 50l albo i więcej, wtedy 10 neonów innesa + 1 samca bojka było by ok.

Ale 25l, jest bardzo małe, ja nawet bym ryb tam nie dawał (tylko krewetki).

Share

• Create New...