nazoo Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 Witam. czy uzdatniacz do uzdatniania wody dla bojownika nadaje się do uzdatniania wody z innymi rybkami w akwarium ogólnym. Bo standardowy uzdatniacz skończył mi się, a mam trochę tego dla bojownika i czy mogę go zastosować W akwarium są: tetry czerwone kiryski spiżowe brzanka sumatrzańska danio kosiarka Czy tym rybką nie zaszkodzi uzdatniacz dla bojownika. A do zoologicznego mam kawałek drogi i dlatego wypytuję o ten dla bojownika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 A po co ci ten udatniacz? Nie lej tej czystej chemii do akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 Nadaje się ale nie musisz lać uzdatniaczy bo chlor wytrąca się po 24 godzinach więc wystarczy pozostawić na dobę wodę do podmiany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nazoo Posted August 5, 2010 Author Share Posted August 5, 2010 i tak jak leje uzdatniacza to w bardzo małej ilości. tak by woda miała jakieś minerały, bo uzdatniacz chyba posiada jakieś minerały (Tetra AquaSafe). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 i tak jak leje uzdatniacza to w bardzo małej ilości. tak by woda miała jakieś minerały, bo uzdatniacz chyba posiada jakieś minerały (Tetra AquaSafe).A jakie minerały? A woda kranowa ich nie ma? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nazoo Posted August 5, 2010 Author Share Posted August 5, 2010 ma minerały, ale przez to że jest chlorowana lub ozonowana, minerały te wytrącają się. Jest ich niewielka ilość. wiec dlatego wodę akwariową się uzdatniać. Choć bardzo mało leje tego uzdatniacza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Mineralizować to można wodę z filtra RO. To co leci z kranu to nie czyste H2O. Może od drugiej strony. Zawsze leje wodę bez uzdatniaczy. Nigdy nie zauważyłem jakiś niedoborów minerałów. Dawniej nie było uzdatniaczy i problemów też nie było. Nawozy dla roślin to co innego, ale uzdatniacz nie ma z nimi nic wspólnego. No i minerałów to raczej nie zawiera... tylko troszkę szkodliwej chemii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Podaj jaki masz litraż, parametry wody, obsada itd. Uzdatniacze to chemia! Nie używaj ich. Woda kranówka odstana 24h jest dużo lepsza zaufaj nam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nazoo Posted August 5, 2010 Author Share Posted August 5, 2010 W takim razie po co są te uzdatniacze?? tak w ogóle co one dają po dodaniu do wody. osobiście po dodaniu uzdatniacza i tak odstawiam tą wodę na 24h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Uzdatniacz to chwyt po to żeby zarobić, to jest poprostu chemia. Ona nie jest zdrowa. To jest tak jak papierosy, są legalne wszyscy je palą i kupują, ale ludzie od tego umierają. podobnie jest z uzdatniaczami ale czy zabijają ryby z czasem niewiem ale podejrzewam, że szkodzą. Większość akwarystów, jeśli nie będzie chciała ci wcisnąć za pieniądze uzdatniacza, powie Ci to co my, odstana woda 24 h z kranu.Zaufaj nam a nie pożałujesz. Ja zaufałem społeczności forum i nie żałuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 W takim razie po co są te uzdatniacze??Po to żeby nabijać kasę na osobach widzących potrzebę ich stosowania. tak w ogóle co one dają po dodaniu do wody. osobiście po dodaniu uzdatniacza i tak odstawiam tą wodę na 24h.Konkretnie chemicznie wiąże chlor do postaci chlorków. Natomiast chlor z odstanej wody po prostu wyparowuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Dokładnie tak jak mówi Atreyu. Ja też to używałem, ale go odstawiłem, w sumie to go wyrzucę bo juz nie potrzebny. W sklepie jeśli nie pracuje Twój kolega, który jest z Tobą szczery to wcisną Ci wszystko byleby zbić kasę na Tobie. Im nie zależy na rybach tylko na kasie. Pytaj tutaj ludzi, konsultuj każdy zakup tak jak ja to robię. (Ostatnio męczę Atreyu i Zapaleńca ) Jeśli byś czegoś potrzebował żeby się dowiedzieć albo coś to pisz nawet na PRW do przypadkowych użytkowników ( do mnie też, uwielbiam pomagać innym użytkownikom ) hehe ale się rozgadałem. Wybaczcie. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts