smoqPL Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 Witam wszystkich, dwa trzy miesiace temu pisałem ,że jestem w fazie zakupu akwa 450 l na pielęgnice ale w moim życiu wiele się zmieniło,okazało się ,że bede tatą więc musiałem zrezygnować Teraz z żoną doszedłem do kompromisu i pozwoliła mi zakupić zbiornik 160l czyli 100X40x40 które muszę urządzić Moje pytanie brzmi: czy muszę odpuścić po przez litraż zbiornika piękne pielęgnice? Może ktoś jest w podobnej sytuacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted July 12, 2010 Author Share Posted July 12, 2010 Przede wszystkim zależy mi na zebrach ale czy się nadadzą do takiego zbiornika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Według mnie dwie dorosłe pary to max, ale byłoby dobrze jak akwarium byłoby przedzielone. Nie mówię tu o szybie, tylko o jakimś naturalnym wydzieleniu dwóch rewirów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Ja bym więc nie ryzykował z dwoma parami a np.: - pielęgnica zebra - 1+1 szt. - pielęgnica zebra - 1+1 szt. - pielęgnica miodowa - 1+1 szt. - zbrojnik niebieski - 2+2 szt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted July 13, 2010 Author Share Posted July 13, 2010 Dobra dziś byłem w dwóch zoologicznych i obczaiłem co się tylko da. Moje następne pytanie to pytanie o podłoże. Jakie najlepsze do zestawu przedstawionego przez Rafi200 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Zrób "BW" czyli black water. Na dno daj jakiś drobny żwir lub piasek. Na to dużo korzeni, liści dębu, szyszek olchy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 14, 2010 Share Posted July 14, 2010 Dokładnie w szczególności polecam drobniutki piasek kwarcowy bo np. zebry podczas tarła kopią w podłożu dołek. Ze żwirem jest im ciężko sam to widziałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted July 14, 2010 Author Share Posted July 14, 2010 po długim namyśle moja decyzja to czarne wody stojące i ten właśnie konkretny biotop będę chciał uzyskać Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 przegrzebałem całe forum za inspiracjami biotopu amazońskiego i galerii znalazłem nie wiele. Może ktoś zna jakąś fajną stronę? Jeżeli tak z góry dzięki za pomoc ,a tymczasem dalej szukam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Ja bym do takiego zbiornika dużych pielęgnic nie wpuszczała za to postawiłabym na pielęgniczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 teraz zalezy mi bardziej na biotopie amazońskim niż na konkretnej obsadzie. Jak byś stawiał na pielęgniczki to napisz jakie. Biore wasze rady pod uwagę przede wszystkim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Do dyspozycji masz rodzaje : - Microgeophagus - Apistogramma - Nannacara - Laetacara - Crenicichla - Dicrossus Najspokojniejsza jest Ramizera więc polecam 2-3 pary Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Nie ma czegoś takiego jak "biotop amazoński". To za duża rzeka i jest zbyt zróżnicowana żeby mówić o jednym biotopie. Jaką masz wodę do dyspozycji? PS. Rafi200, ramirezy to raczej Orinoko i Orituca a nie Amazonka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 czarne wody stojące o to mi chodziło Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 a jeśli chodzi o pielęgniczki to jaką obsadę byście proponowali? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Czarne wody to najlepiej harem agaziss albo Dicrossus filamentosus. Harem czyli 1 samiec i 3 samice Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrK Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 a jeśli chodzi o pielęgniczki to jaką obsadę byście proponowali?Podaj, tak jak pisała Emi, parametry wody, jakie możesz uzyskać. Jeśli masz filtr RO, to jesteśmy w domu Gorzej, jeśli tylko typową polską kranówkę... Czarne wody to najlepiej harem agaziss albo Dicrossus filamentosus. Harem czyli 1 samiec i 3 samice Czemu polecasz delikatne pielęgniczki, zanim ktoś podał parametry wody? Nie widzę sensu. I nie ma szegoś takiego jak "agazissy", nie wiem co to. Poczekajmy co napisze smogPL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted July 17, 2010 Author Share Posted July 17, 2010 zdecydowanie polska kranówa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 Jaki filtr chcesz dać do tego banika? Rafi, wiemy że znasz dobrze nazwy polskie i łacińskie ryb, ale zanim zaczniesz dawać konkretne przykłady dowiedzmy się czym "dysponujemy". Kolejne pytanie czy chcesz mieć rybki hodowane u nas czy może WF - odłów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted July 17, 2010 Author Share Posted July 17, 2010 zastanawiam się nad tym filtrem FILTR ZEWNĘTRZNY HW 303a 1400l/h a co do drugiego pytania o odłów to nie za bardzo rozumiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 WF - odłów ze środowiska naturalnego F1 - pierwszy odchów w niewoli F2 - drugi odchów w niewoli. Co do samego filtra się nie wypowiem, bo wychodzę z założenia że lepiej filtr kupić jakiś markowy z dobrym dostępem do części zamiennych np. uszczelek, wirników itp... części które nie podlegają gwarancji. Od razu się nastaw że na pewno do jednego z koszy musi pójść torf. Z dekoracji które będziesz potrzebował to liście dębu i szyszki olchy. Torf i szyszki spowodują też zabarwienie wody na herbaciany kolor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted July 18, 2010 Author Share Posted July 18, 2010 dobrze, poszukam i zainwestuje w markowy filtr . Nie pomyślałem ani przez chwile o dostępności części zamiennych, a sugerowałem się zakupem przez szwagra ,który go sobie chwali. podejrzewam ,że WF jest dużo cięższe w stworzeniu idealnych warunków do życia dla rybek, ,a jeśli chodzi jeszcze o filtr to lampa UV w nim to bajer czy raczej rzecz potrzebna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 Lampa UV nie jest potrzebna. Na początek nie bierz ryb z odłowu tylko hodowlane bo są bardziej przyzwyczajone do kranówy. Nie dla wszystkich pielęgniczek torf i inne artefakty zakwaszające wodę są potrzebne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts