Emet Brown Posted June 22, 2010 Share Posted June 22, 2010 NA POCZĄTKU BYŁO TAK Witam oto powstało jak narazie w fazie poczatkowej (ma 3h) i gotowe na lekkie modernizacje lub ulepszenia.. czekam na opinie i pomysły.... tylko spokojnie to moje pierwsze akwarium.... Akwarium ma teraz okres przejściowy... około 2 tygodni zanim wpuszczę zwierzynę Wiadro 54L Mechanic: Filtr Turbo N 550 Czajnik Elite 50W Słońce 15W (0,28 W/l) Life Flora: Hydrilla Verticillata Echinodorus Osiris Lilaeopsis Nowozelandzki Nurzaniec ...i jedna niezidentyfikowana Life Fauna: 2 Prętniki Karłowate 4 Mieczyki 2 Molinezje 2 Danio Tęczowe 2 Gupiki Pawie Oczko Temperatura 25,5 - 26,5 st C (teraz 27 - 28) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 22, 2010 Share Posted June 22, 2010 Uzupełnij: viewtopic.php?f=22&t=1937 Fototapeta - kicz, lepiej zastąpić ją czymś innym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted June 22, 2010 Author Share Posted June 22, 2010 jeszcze nic nie zdążyłem zrobić a ją dostałem gratis do akwarium... ale już myślę nad tym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Akwarium jak na początek nawet ładne.Z tyłu między korzeniem a kamieniem posadź coś wysokiego jeszcze i może jakiś mały trawniczek lub niski anubias na przodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Zawsze mi się wydawało że do trawniczka jest potrzebne leprze oświetlenie od standardowego, a jakoś wątpię żeby ta pokrywa była przerobiona. Rafa9, zanim coś takiego poradzisz zacznij może albo o dopytanie się o dokładny sprzęt jaki jest używany w tym akwarium (także oświetlenie) a potem jakie rośliny dać, bo jak na razie to gość zakupi języczki, po 2 tygodniach mu zginął i będzie następny problem - dlaczego. Emet Brown - dostosuj temat do regulaminu tak jak radzi Atreyu. W tedy będzie łatwiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
izabelka Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 ja mam trawę rośnie jak szalona i taka roślinkę jak ty masz po lewej stronie na zdjęciu a mam oświetlenie diodowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Eskulap-właściciel zbiornika zdaje chyba sobie sprawę na temat jego słabego oświetlenia,a moją opinię wyraziłem odnośnie wyglądu akwa. A co do oświetlenia to należy dodać jeszcze 10 lub 15w minimum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Troolman Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Jak na pierwsze akwarium wygląda dość przyzwoicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 fajnie jak na pierwsze akwa. u siebie tez mam wariant z korzeniem na srodku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted June 23, 2010 Author Share Posted June 23, 2010 to na jaka świetlówkę zmienić (najlepiej bez modyfikacji pokrywy)?? temperatura 25-26 st C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 25, 2010 Share Posted June 25, 2010 No ja do mojej pokrywy dołożyłem 8w bo tylko taka była w sklepie. 0 zmian w wyglądzie pokrywy.Kupiłem świetlówkę jako gotowy panel z włącznikiem i kablem do kontaktu.Po prostu 2 śrubki i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted June 26, 2010 Author Share Posted June 26, 2010 a oki Z tyłu między korzeniem a kamieniem posadź coś wysokiego jeszcze i może jakiś mały trawniczek lub niski anubias na przodzie. co proponujesz??? (nie zapomnij o moim oświetleniu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 26, 2010 Share Posted June 26, 2010 Na trawniczek np.Lileopsis nowozelandzki, A na tył jeśli coś wysokiego to najlepiej moczarka lub nurzaniec.Powinny dać radę,ale najlepiej gdybyś jak najszybciej dokupił drugą świetlówkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted June 26, 2010 Share Posted June 26, 2010 polecam kabombe każdy rodzaj jest świetny.na tyły by się bardzo dobrze nadawała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted June 27, 2010 Author Share Posted June 27, 2010 A tak wygląda po małej zmianie tła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted June 27, 2010 Share Posted June 27, 2010 o wiele lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 28, 2010 Share Posted June 28, 2010 Jedno z lepiej zapowiadających się akwariów-a jeszcze nie ma nic żywego...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted June 28, 2010 Author Share Posted June 28, 2010 trochę czekałem z wystartowaniem.. nie widziałem sensu stawiania pustego baniaka... aż w końcu nadszedł ten dzień i dokupiłem resztę rzeczy i powstało.... teraz troszkę pielęgnacji i... ...a co do światła to sporo roślin nie potrzebuje więcej wat niż mam... wiec na razie pozostanę przy tym co mam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted July 1, 2010 Author Share Posted July 1, 2010 przez te upały mam w baniaku temperature okolo 27 st C ... troszke za duża z 1 - 1,5 st.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
axidus821 Posted July 1, 2010 Share Posted July 1, 2010 ta temperatura jeszcze nie jest taka wysoka.nic sie roslinom nie stanie, tym bardziej ze nie masz jeszcze zwierzatek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted July 1, 2010 Author Share Posted July 1, 2010 A taka obsade chciałbym mieć zobaczymy co z tego wyjdzie.... Prętnik Karłowaty 2+1 Razbora Klinowa 10 lub Neonki 10sz kiryski pstre lub panda ok 5-6 cierniooczek 3 moze macie troszke inny pomysł? a czy to normalne ze część liści obumiera podczas zmiany baniaka (sklep a teraz w moim) i moze ta temperatura... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
axidus821 Posted July 1, 2010 Share Posted July 1, 2010 tak, z reguły to normalne gdyż 90%roślin w sklepach to emersy czyli rośliny z upraw nadwodnych.teraz muszą sie zaaklimatyzować do uprawy submersyjnej- podwodnej.często jest tak że obumiera prawie cała roślina i dopiero wtedy odrasta, czasem jest tak, że wydajesz sporo kasy na rośliny a po 2tyg. nie ma już czego ratować.i nie jest to wina temperatury jaką masz w akwa.dlatego bardziej opłaca się kupować rośliny po pierwsze na allegro od osób prywatnych lub na forum od prywatnych osób gdzie masz pewność że rośliny są z uprawy podwodnej a po drugie jest to rozwiązanie o wiele,wiele tańsze. co do obsady to nie wypowiadam się gdyż każdemu co innego się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 co do obsady to nie wypowiadam się gdyż każdemu co innego się podoba Tu nie chodzi o to czy się podoba, tylko czy ryby są odpowiednio dobrane [gatunkowo i ilościowo] do danego akwarium. Z tego co piszesz: - harem prętnika - ok 10 neonek/razborek - 6 kirysków panda, lub pigmej - pstre rosną za duże Tyle wystarczy . Na cierniooczki już raczej nie ma miejsca, poza tym powinno ich być więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted July 2, 2010 Author Share Posted July 2, 2010 Mucios gracias jutro dostane testy i pierwszy raz badanie parametrów wody ciekawe co mi pokażą czarodziejskie paski PS. szukam czegos "trwardego" (żeby filtr tym nie majtał) na tył akwarium ... moze cos polecicie... cos co potrzebuje mało światła może żabienica blehora albo amazońska?? PS.2. A powiedzcie mi czy dobrze rozpoznałem ta roślinkę którą mam z lewej s strony przed filtrem... czy to Echinodorus Ozelot??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Witam po małej przerwie... niedawno wpuściłem pare rybek (ze starego akwarium) ... oczywiście wszystkie do wymiany... a wyglada teraz tak: Filmik 1 http://www.youtube.com/watch?v=_dwfWb-nSvY Filmik 2 http://www.youtube.com/watch?v=9z2Dm-BmsDE Na razie takie krótkie ale zawsze coś PS. Jak ktoś jest z Olsztyna to chętnie się wymienię na inne rybki lub oddam za niewielka opłatą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts