andins Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 Witajcie Mam pytańko. Posiadam filtr kubełkowy, ale akwarium które właśnie zakładam będzie stać we wnęce, tak że mam problem z umieszczeniem kubełka. Chciałbym wiedzieć czy kubełek musi stać poniżej akwarium, czy może być położony na tym samym poziomie co akwarium? Bardzo proszę o odpowiedz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 Musi stać pod akwa inaczej woda nie spłynie do kubełka, a tym samym nie zostanie podana do góry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 9, 2010 Administrator Share Posted June 9, 2010 A ja mam inna teorię. Może stać na tym samym poziomie. Pozostaje tylko umiejętne zalanie go Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 Dokładnie tak jak ahaed napisał wystarczy że go na kawałek obniżysz żeby był na dole a potem weś go do poziomu akwarium i będzie ok abyś go zalał potem sobie poradzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 Ty nie masz odmiennej teorii - ty masz praktykę - vide sygnaturka I ja się z nią zgadzam - kubeł postawiony równo z dnem baniaka działa, ale trzeba się namachać z ręczną pompką, ewentualnie mieć łatwy dostęp do manipulacji wężem ssącym. Wyżej nie próbowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 Po dobrym zalaniu wyżej też pociągnie, ale nie jest to dobre dla filtra. No i chwilowy brak prądu - woda spłynie i przy kolejnym uruchomieniu będzie pracował na sucho, tak że najlepiej żeby był poniżej lustra wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 Nie zgodzę się, jeśli rura ssąca i wylotowa są zanurzone a tak jest w 99% przypadków, to stanowią z baniakiem obieg zamknięty i nawet w przypadku braku prądu woda nie spłynie bo oba słupy w rurach się równoważą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted June 11, 2010 Share Posted June 11, 2010 Ja bym nie zaryzykował tym bardziej, że wąż wlotowy nie jest na równi z dnem akwarium i ciśnienie jest bardzo małe. Choć nie można zaprzeczyć, że się nie da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts