Dusek Posted June 7, 2010 Share Posted June 7, 2010 Witam. Kupiłem 3 dni temu cryptocoryne dlugą(?) liscie po tych kilku dniach zaczynaja po prostu gnić.Na lisciach sa brązowe plamy i dziury ,po prostu sa sflaczale.Podalem nawoz filtusa.Ja juz nie wiem co robic ,kazda rosline co kupie to marnieje.... No i oswietlenie 1x15W Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted June 7, 2010 Share Posted June 7, 2010 Jaki masz litraż,więcej informacji na temat akwarium,czym nawozisz????? Dobrze będzie jak pokażesz jakieś zdjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dusek Posted June 7, 2010 Author Share Posted June 7, 2010 Litraż to 45L ,nawoze Filtusem Premium (w kulkach) http://allegro.pl/item1065313829_nawoz_ ... iltus.html. Nie mam bimbrowni ,moze chodzi o CO2 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 7, 2010 Share Posted June 7, 2010 Cryptocoryna nie jest wymagającym gatunkiem rośliny jeżeli chodzi o oświetlenie (0.3W/l spokojnie starczy) jak i o nawożenie. Cryptocoryna zmieniła warunki, to gniją liście, to normalne u tego gatunku, zalecam zostawić rośline w spokoju zakopaną, za jakiś czas powinna wypuścić nowe liście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dusek Posted June 7, 2010 Author Share Posted June 7, 2010 Przed wlozeniem do akwa bylo wszystko ok. liscie byly sztywne i ladne.Po 2 dniach wlaczylem swiatlo i sie przestraszylem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted June 7, 2010 Share Posted June 7, 2010 Daj jej szansę - zwartki bardzo często reagują na zmianę środowiska zrzuceniem nawet wszystkich liści. Cierpliwości. PS. Co to znaczy "po dwóch dniach włączyłem światło?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dusek Posted June 7, 2010 Author Share Posted June 7, 2010 Ahh sory ,zle sprecyzowalem zdanie.Po prostu mam ja 2 dni no i na rano wlaczylem swiatelko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted June 7, 2010 Share Posted June 7, 2010 Spoko, daj jej pod korzenie kulkę glinianą (zwartki nie pobierają nawozów - szczególnie mikro - ze słupa wody tak skutecznie, jak inne rośliny) i za dwa miesiące będziesz miał ładniejszą od mojej: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dusek Posted June 7, 2010 Author Share Posted June 7, 2010 Chodzi Ci ze mam dac kulkę nawozu w zwir pod roslinke ? Bo jak tak to juz to zrobilem w momencie zasadzenia. Aha dzieki ,juz wiem o co chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts