Zapaleniec Posted May 2, 2010 Share Posted May 2, 2010 A więc mój glonojad zachowuje się bardzo dziwnie, nie wiem czy Mi w to uwierzycie, ale glonek atakuje inne rybki (Brzanki brokatowe oraz Razbory klinowe), a gdy sypię jedzenie to podpływa pod powierzchnię i zjada wszystko rybką. Jestem sfrustrowany, czy sądzicie że mam go oddać ? Proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted May 2, 2010 Share Posted May 2, 2010 U mnie tak samo zbrojnik niebieski samiec robi nie wiem co mu odwala nie jesteś sam Edit: Zobacz filmik robi tak ? http://www.youtube.com/watch?v=v_7tEtMAAkc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zapaleniec Posted May 2, 2010 Author Share Posted May 2, 2010 Robi dokładnie tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
edie21 Posted May 17, 2010 Share Posted May 17, 2010 jeśli już go nazwałes zbrojnik to spoko,nie wnikam. ten cudak ewidentnie wykazał się inteligęcją zdobywając pokarm w taki sposób. moje stare już osobniki tak robiły jak już im zieleninka przestała wystarczać. po pierwsze już za leniwy na inny pokarm.np: by go sobie zeskrobać i po drugie za duży by się drobinkami najeść. ja bym go rozmrożonymi kawałkami mintaja czy czegoś takiego podkarmiała by sobie szarpał tylko własny i syty kawałek. odnośnie tego szaleństwa to zdaje się pilnować terenu i skutecznie odpędza wszystko co podpływa pod ten kotnik. jeśli to jest kotnik bo tak to białe wygląda. jemu wolno wszędzie pływać ale innym nie można w jego rewir. a tak abstrachując: wyglądało to jak fragment ataku rekina w filmie "szczęki". zgłodniał i poluje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted May 17, 2010 Share Posted May 17, 2010 Po litrażu sądzę że to tylko ancistrus i nie wsadziłeś tam gibbicepsa chyba?Takie zachowanie to nic śmiesznego ryba jest po prostu głodna.Już tak nie raz było przychodzi znowu znajomy po dwóch tygodniach do mnie z zamiarem kupna rybek i stwierdza że te glonojady co są u mnie są połowe większe niż u niego te co niedawno bra łnic nie podrosły a na pytanie co im daje? słyszę no glony jedzą. Młode osobniki owszem preferują pokarm roślinny ale tylko w teorii więc staraj się podawać pokarm odpowiedni i na dno,czy na noc by nie musiał przeganiać innych ryb by coś zjeść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts