dawiddav1 Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Mam taki problem. Czy możliwe jest tarło welonka ze zwykłym karasiem z oczka wodnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Tzw. welon, złote rybki są to wyselekcjonowane podczas już kilkuset letniej hodowli ryby z gatunku karasi... więc tak. Teoretycznie - możliwe że tak. Praktycznie - nie próbuj takich eksperymentów Raczej eksperyment mu się nie powiedzie ale z uwagi na to że ciężko mu będzie odróżnić płeć, aż do tarła jeżeli wystapi, choć jestem ciekawy czy występuje w kwesti rozmnażania podobne zjawisko jak u dzikich form gatunku karasi, które z punktu widzenia biologii jest bardzo ciekawe razem z ich koegzystencją z karpiami Dawno temu było to nawet opisane w książkach od biologii w szkołach podstawowych, ale nie pytajcie mnie o którą klase chodzi bo tak daleko nie sięgam pamięcią Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Teoretycznie - możliwe że tak. Praktycznie - nie próbuj takich eksperymentów Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawiddav1 Posted April 28, 2010 Author Share Posted April 28, 2010 Ja mie próbuje tylko że ja mam taka pare w akwarium i byc mozliwe ze to akurat samiec i samica A to tak uwazam poniewaz one zawsze sie trzymaja razem i tak jakby sie przecieraja o siebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 To ten sam gatunek więc to nawet nie eksperyment,to trochę tak jakby się spytać czy biały człowiek i czarny człowiek może się krzyżować Oczywiście zdecydowana większość potomstwa byłaby karasiami ponieważ jest to forma wyjściowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pypawel Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Nie wiem jaki masz litraż ale w akwarium raczej na pewno do takiego tarła nie dojdzie prędzej w oczku ale też szczerze wątpię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 Nie wiem jaki masz litraż ale w akwarium raczej na pewno do takiego tarła nie dojdzie prędzej w oczku ale też szczerze wątpię. Skąd takie przekonanie? Uważasz, że je klonują w sklepach, że negujesz tarło i w akwarium i w oczku wodnym :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 Ja miałem młode welonki i parkę i mi się rozmnażały jak głupie i znów zaczynają zawsze to robią na wiosnę Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawiddav1 Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 A jak rozpoznac płec welonka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Płeć możemy rozpoznać tylko przed tarłem. W tym okresie skrzela samca są pokryte drobnymi białymi brodawkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawiddav1 Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 Tylko i wyłacznie? Innych sposobów nie ma? ;D A jak mam w sklepie kupic zeby była para?;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 To wtedy nie da się odróżnić, poprostu taka ryba :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawiddav1 Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 Ok, dziekuje bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Nikt nie podjął tematu ale jestem ciekawy (nie mam welonek więc doswiadczeniem tego nie poprę ). Czy u welonek zachodzi zjawisko takie jak u naszego karasia żyjącego w rzekach tzn. do rozmnażania nie potrzebują samców, jeżeli w zbiorniku nie ma takowych wystarczy, że w zbiorniku są inne karpiowate samce, które odbywając tarło stymulują samice karasi do rozmnażania (jak w "seksmisji" rodzaj partenogenezy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts