Jump to content

nitki w akwarium na roslinach, glonarium :/ pomocy

dexter123
 Share

Recommended Posts

co tu dużo mówić, sami zobaczcie i coś poradźcie, juz probowalem codziennie przez 3 kolejne dni wymienic 50% wody ale jak widac nic nie dalo, akwarium 60l, z nawozow na poczatku lalem tylko planta gainer macro i kilka razy wlalem po 1ml planta gainer ferro + bo classica nie mialem, dopiero po jakims czasie zaczalem uzywac planta gainer classic przy podmianach co tydz okolo 2-3ml , wymiana okolo 14l w 60l, planta gainer macro wlewam co 3 dni 1ml. szczerze powiem ,ze nie mam doswiadczenia w dawkowaniu nawozow tak wiec czekam na pomoc w tym temacie. dziala mi tez bimbrownia i mam 2 swietlowki 15W- jedna philips 840 i fluora osram. ogolnie roslin tez troszke mam ale narazie w akwarium balagan, czekam na zwirek drobniejszy i bedzie restart. prosze o pomoc bo ogolnie kiedys juz tez miale mten problem ale wyskoczyly okrzemki, mialem restart i potem jakis czas byl spokoj a teraz znowu :/ chce tego uniknac.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

moje akwa w calosci

Dołączona grafika

Ja mam coś podobnego jednak w znacznie mniejszym wymiarze.

Zauważyłem że pojawiło się to jak zwiększyłem nawożenie roślin - obecnie daję tylko tabletki pod roślinki - nie daję nic w płynie.

Puki co walczę z tym poprzez ograniczanie oświetlenia i usunąłem zainfekowane liście z roślin i dokupiłem 2 kosiarki i otoska - mam nadzieję że sobie poradzą.

Jeszcze się zastanawiam nad krewetkami. Może one sobie z tym poradzą ?

na ile czasu ja wsadziles do wiadra? ja musialbym cale akwarium przyciemnic tylko na ile? uf za drogo by mnie wynioslo, nie oplaca mi sie to, napewno gdzies popelnilem jakis blad, ludzie nawoza i jakos nie maja takich glonow a u mnie to juz prawdziwe glonarium :/

no wlasnie chcialbym znalesc przyczyne ale gdzie jej szukac... w cale nie przesadzalem z nawozami, mam dwie swietlowki 15W fluora osram i philips 840, wlaczam bimbrownie na dzien i tyle, i podaje przy podmianach planta gainer classic i ze 2 x w tyg planta gainer macro po 1ml i to wszystko a mam problem z glonami i wczesniej to jeszcze nie mialem nitek a teraz to juz pajeczyna mi sie powoli robi na roslinach :/

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...